Mesajı Okuyun
Old 17-10-2014, 13:48   #3
av.kadirpolat

 
Varsayılan

Neyse, bir kaç yargıtay kararı buldum. paylaşmak istedim.

T.C.
YARGITAY
7. HUKUK DAİRESİ
E. 2013/1587
K. 2013/7013
T. 18.4.2013
• DERSHANE ÖĞRETMENİNİN KIDEM VE İHBAR TAZMİNATI DAVASI ( İşçi Alacakları Talebi/Ücretinin Ödenmediği İddiası - Davacının Şirket Bünyesinde Öğretmen Olarak Çalıştığı/Şirket Ortaklarına Yöneltilen Davanın Husumetten Reddi Gerektiği )
• DERSHANE ÖĞRETMENİN ŞİRKET BÜNYESİNDE ÇALIŞMASI ( Şirket Ortaklarının Davalı Olarak Gösterilmesinin Hatalı Olduğu - Şirket Ortaklarına Yönelik Davanın Husumetten Reddi/Tüzel Kişi Ortaklarının Tüzel Kişinin Borcundan Sorumlu Olmayacağı )
• ŞİRKET ORTAKLARINA YÖNELTİLEN DAVANIN SIFAT YOKLUĞUNDAN REDDİ ( Hususmet Yokluğu - Kıdem ve İhbar Tazminatı Davası )
4857/m. 17,21

ÖZET : Dershanede öğretmen olarak çalışan davacının ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle haklı nedenle iş sözleşmesini feshi ve kıdem ve ihbar tazminatı ve diğer işçi alacaklarının ödetilmesini talep etmiş olduğu davada, davacının davalı Anonim Şirket bünyesinde öğretmen olarak çalışmakta olduğu halde davalı şirketin ortakları olan ve davalı olarak gösterilen ortaklara yönelik davasının husumet yokluğundan reddine karar verilmesi gerekir.

DAVA : Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalılar vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:

KARAR : 1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalı şirketin tüm temyiz itirazlarının reddine,

2-Davalılar R.Ç. ve E.T.'in temyizine gelince; Davacı, 2008 yılından itibaren davalılar E.T. ve R.Ç.'ın yetkilisi olduğu 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunun hükümleri uyarınca faaliyet gösteren Ö... G. Dershaneleri unvanlı tüzel kişilik bünyesinde çalışma izni alınmak suretiyle öğretmen olarak çalıştığını, ücret ödemelerinde aksamalar ve gecikmeler olduğunu, ödenmeyen ücret ve diğer alacaklar için noter aracılığı göndermiş olduğu ihtarname ile ücretlerin ödenmesini aksi halde iş akdinin tek taraflı olarak fesih edilmiş sayılacağını bildirdiğini, herhangi bir ödeme yapılmadığını, iş akdinin haklı nedenle feshi olgusunun gerçekleştiğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin, fazla çalışma, ulusal bayram genel tatil, yemek yardımı, ücret ve vergi iadesi alacaklarının tahsilini istemiştir.

Davalılar, davalılar E. T. ve R.Ç.'ın davalı dershanenin ortakları olduğunu, davalı dershanenin tüzel kişiliği haiz anonim şirket olduğunu, tüzel kişiliğin borcundan davalı ortakların sorumlu tutulmalarının mümkün olmadığını, gerçek kişi davalılar açısından davanın husumetten reddi gerektiğini, 625 sayılı Yasa uyarınca davacı ile birer yıllık sözleşme yapıldığını, ihtarnamede belirtilen haklı nedenle fesih sebebinin gerçekleşmediğini, davacının ilk yıllık sözleşmesinin süre bitimi nedeniyle son bulduğunu, kıdem tazminatı hakkı bulunmadığını bildirerek davanın reddi gerektiğini savunmuştur.

Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacı ile davalı E.T. ve R.Ç. ( Ö... G. Dershanesi Kurucu Temsilcisi ) arasında düzenlenmiş Özel Eğitim Kurumlarında Görev Alan Öğretim Elemanlarına Mahsus İş Sözleşmesi ve çalışma izin onayı, SGK hizmet dökümü ve eki işyeri unvan ve adres bilgileri, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü cevabi yazıları, somut ve tutarlı tanık beyanları da dikkate alındığında, davalı dershane ile diğer davalı şahısların faaliyet adreslerinin aynı olduğu ve davalı R.Ç. ve E.T.'in davalı dershanenin kurucu üye ve ortakları olduğu anlaşıldığından ve İş Kanunu hükümleri ile yerleşik Yargıtay içtihatlarına göre birlikte istihdamın varlığı veya işverenler arasında fiili veya organik bağın varlığı halinde işverenlerin işçiye karşı birlikte sorumlu olmalarının gerekmesi nedeniyle dava konusu alacaklardan her üç davalının, davacının tüm çalışma süresinden birlikte sorumluluklarının bulunduğu, davacının ödenmeyen ücret alacaklarının bulunduğu ve fesihte haklı olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.

Davacının davalı Ö... G. Dershanecilik Basım Yayımcılık ve Özel Eğitim Sanayi Anonim Şirketi'nde öğretmen olarak çalıştığı anlaşılmakta olup davalı şirketin ortakları olan ve davalı olarak gösterilen R.Ç. ve E. T.'e yönelik davanın husumet yokluğundan reddi gerekirken yazılı gerekçe ile kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozma nedenidir.

SONUÇ : Temyiz olunan kararın, yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, bozma nedenine göre bu davalıların işin esasına yönelik temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalılar R.Ç. ve E. T.'e iadesine, aşağıda yazılı temyiz harcının davalı şirketten alınmasına, 18.04.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 17.09.1997 gün E. 1997
/ 13566, K. 1997 15607 sayılı kararında aynen
şöyle demektedir:
“Dava dilekçesinde ileri sürülen iddialar ve dosya
içeriğine göre hakkında hüküm kurulan A.G’nın
işyerinin sahibi, anonim şirketin yönetim kurulu
başkanı ve ortağı olması husumetin kendisine
tevcihini gerektirmez. Böyle olunca husumet yönünden
bu davalı hakkındaki davanın reddine karar
verilmelidir.”
İşçilik haklarından sadece anonim şirketin sorumlu
tutulması gerekirken diğer davalı N.K’de sorumlu
tutulması hatalıdır. Buna göre N.K hakkındaki
kararın husumet nedeniyle reddedilmesi gerekir.”
(Yargıtay 9. HD 08.05.1997 gün 1997/4225
– 8470) (7).
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi’nin 17.10.1994 gün
1994/12030-17673 sayılı kararında aynen:
“…Dava doğrudan iş kazası nedeniyle sorumlu
olan işveren hakkında 506 sayılı yasanın 26/1.
maddesine göre açılmıştır. Davalı olması gereken
gerçek işveren ise Derya İnş. Ltd. Şti.’dir. Tüzel
kişiliği olan bu şirket hakkında davanın açılmış
olması yanında, ayrıca ortak olan davalı Hüseyin
Kış’ın davalı olarak sorumlu tutulması usul ve yasaya
aykırı olup bozma nedenidir…” denilmiştir.