Mesajı Okuyun
Old 13-10-2014, 15:34   #8
Av. D. Koca

 
Varsayılan

YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ E. 2012/10954K. 2013/909 T.25.01.2013

Alıntı:

O halde anılan hüküm uyarınca, fesih bildiriminde bulunulabilmesi için işçinin bağlı bulunduğu kurum veya sandıktan yaşlılık, emeklilik, malullük ya da toptan ödemeye hak kazanmış olması şarttır.

Bundan başka işçinin bağlı bulunduğu kurum ya da sandığa bahsi geçen işlemler için başvurması ve bu yöndeki yazıyı işverene bildirmesi gerekir.

Böylece işçinin yaşlılık, emeklilik, mamullük ve toptan ödeme yönlerinden bağlı bulunduğu mevzuata göre hak kazanıp kazanmadığı denetlenmiş olur.


Öte yandan işçinin, sosyal güvenlik anlamında bu hakkı kazanmasının ardından, ilgili kurum ya da sandığa başvurmaksızın kıdem tazminatı talebiyle işyerinden ayrılması ve bu yolla hakkın kötüye kullanılmasının önüne geçilmiş olur.

İşçi tarafından bağlı bulunduğu kurum ya da sandıktan tahsise ya da tahsis yapılabileceğine dair yazının işverene bildirildiği anda işverenin kıdem tazminatı ödeme yükümü doğar.

4447 sayılı Kanun'un 45. maddesi ile 1475 sayılı Kanun'un 14. maddesinin birinci fıkrasına (5) numaralı bent eklenmiştir.

Anılan hükme göre, işçinin emeklilik konusunda yaş hariç diğer kriterleri yerine getirmesi halinde kendi isteği ile işten ayrılması imkânı tanınmıştır. Başka bir anlatımla, sigortalılık süresini ve pirim ödeme gün sayısını tamamlayan işçi, yaş koşulu sebebiyle emeklilik hakkını kazanamamış olsa da, anılan bent gerekçe gösterilmek suretiyle işyerinden ayrılabilecek ve kıdem tazminatına hak kazanabilecektir.

Ancak, işçinin işyerinden ayrılmasının yaş hariç emekliliğe dair diğer kriterleri tamamlaması üzerine çalışmasını sonlandırması şeklinde gelişmesi ve bu durumu işverene bildirmesi gerekir.

Sayın Meslektaşım, bu karara göre:

İşçinin 1475 Sayılı Kanunun 14. maddesine göre talepte bulunabilmesi için ilgili kuruma emeklilik hakkına dair gerekli şartları yerine getirdiğini ispat ederek, kıdem tazminatına hak kazandığına dair yazıyı size getirmesi gerekiyor, (bildiğim kadarıyla) bu yazı işçiye bir defa veriliyor, bu durumda ikinci kez o yazıyı alamayacaktır.

Dolayısıyla işçinin fesih talebini, ilgili kurumdan getirmesi gerekli olduğu yazının eksikliği nedeniyle reddersiniz...

İkinci kez verilebiliyorsa da, işçiden, ilgili kurumca önceden bu yazının verilip, verilmediğine dair bir de ek yazı talep edersiniz. 2. kez verilmiş ise işbu emeklik hakkının bir defalık olmak üzere işçilere tanınması nedeniyle reddersiniz...

Nitekim üstte alıntılanan kararda da "İşçinin kötü niyetli olup, olmadığının denetimi için işçinin ilgili kurumdan yazı getirmesi gerekiyor" yorumu yapılmış...

Dairenin bu yorumunun," işçinin bu hakkını kötü niyetli olarak ikinci kez kullanmasına karşı " yol gösterici olduğu düşünüyorum...