Konu
:
Açılmış bir davaya davacı olarak katılma
Mesajı Okuyun
30-09-2014, 17:03
#
4
Av.Nevra Öksüz
Sayın Akyol,
Alıntı:
Yazan
Av. Çağatay Akyol
Sayın Öksüz,
yanıtınız için teşekkür ederim. Dava anonim şirkete karşı açıldı. TTK.nın anonim şirkete ilişkin hükümlerini inceledim bu konuda benzer bir düzenleme yok. Anonim şirketlerde feshi düzenleyen TTK.'nın 531. maddesinde şirketin feshi istemli dava açma hakkı, %10 paya sahip paydaşa/paydaşlara tanınmış. Dolayısıyla, birleştirme talepli yeni bir dava ikame etmemiz halinde, dava şartı yokluğundan reddedilebilir.
Ben meseleyi farklı bir yoldan çözüme kavuşturdum. Dava dışı paydaşın payını davacılardan birine devrederek sorunu aşıyoruz. Fakat, konuya katkısı olması bakımından tartışmayı sürdürmekte yarar var diye düşünüyorum.
Rica ederim...
Sizin de bildiğiniz üzere; yeniTTK'nın 531. maddesi ile getirilen (tali nitelikte) fesih talep hakkı; azınlık pay sahibine/sahiplerine tanınmış ve eskiTTK'da yer almayan bir düzenlemedir. Maddedeki -mahkeme kararıyla- ortaklıktan ÇIKARILMA da (bağımsız dava edilemeyecek) fesih davasıyla bağlantılı olacak şekilde düzenlenmiştir. Mahkemeden talepte bulunabilmek için (aktif husumet) bir veya birden çok pay sahibinin sermayenin en az 1/10 payını (halka açık şirketlerde 1/20'sini) haiz olması dava ön şartı olarak düzenlenmiştir.
Sorunuzdan anladığım kadarıyla; ilk ikame olunan davanın davacıları olan pay sahipleri 1/10 şartını karşılamıyordu? ve 1/10 şartının karşılanabilmesi (ön şart yokluğunun aşılabilmesi) için dava devam ederken pay devri gerçekleştirip aktif husumet yokluğunu çözmeye çalışıyorsunuz?
Tartışmaya devam etmek istediğiniz konu da anonim şirkette 1/10'dan az pay sahibi olan ortağın; azınlığın TTK m.531'e mesnetle açtığı davaya iştirakinin
veya
1/10 pay sahibi olmayan ortakların açtığı davada 1/10'u sağlamak için başka ortakların davaya katılımının,
sağlanıp sağlanamayacağı?
Av.Nevra Öksüz
Üye Kimliği
Av.Nevra Öksüz İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
Av.Nevra Öksüz İsimli Üyeye Email Gönderin
Av.Nevra Öksüz İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın