Mesajı Okuyun
Old 25-09-2014, 06:39   #4
Av.Mehmet Saim Dikici

Alıntı:
Yazan burakkoca
Verdiğiniz cevap için teşekkürler. Evet C-20 cins betonu sabit bir karışımdan yapılan kişilere göre değişkenlik göstermeyen beton türüdür. Yani alıcısı için farklı karışım gerektirmeyen bir beton türüdür. Bu bağlamda bu görüşlerimizi destekleyen bir yargıtay kararı var mıdır bildiğiniz?

Eser sözleşmesinde, satıştan farklı olarak özel bir sipariş ve siparişe uygun imalat söz konusudur. Keza satışta montaj yoktur, eser sözleşmesine montaj da dahildir.

Aşağıdaki Yargıtay kararı da bu montaj yönü itibariyle satım sözleşmesi ile eser sözleşmesi arasındaki farka vurgu yapmaktadır:

"
T.C.

YARGITAY

HUKUK GENEL KURULU

E. 2003/15-127

K. 2003/102

T. 26.2.2003

Eser sözleşmesinin bu tanımı ile somut olay karşılaştırıldığında davalı firmanın güneş enerjisi kurma işini üstlenmesi, bir tarafın vermeyi taahhüt eylediği semen mukabilinde bir şey imalini üstlenmesi olup, eser sözleşmesinin unsurlarını taşımaktadır. Satım sözleşmesinden ayıran en önemli yan satımdaki montaj işleminin imalatı içermemesine karşın, güneş enerjisi sisteminin kurulmasının aynı zamanda imali de bünyesinde barındırıyor olmasıdır. Ayrıca satım da sözleşme anında satılan alınan şey mevcut ve kullanılabilir iken, eser sözleşmesinde sözleşme anında eser ortada olmayıp, sözleşmeden sonra imali söz konusudur. Güneş enerjisi sistemi sadece montajı yapılarak işleyecek halde satışa sunulmuş değildir. İşler hale gelebilmesi ve amacını gerçekleştirmesi imalatı gerektirmekte, sistemi oluşturan parçaların ve ayrı ayrı işleve sahip bölümlerin bir araya getirilmesi ve imali ile oluşmaktadır. "