Sayın Meslektaşlarım,
Kesinleşmiş icra dosyasındaki borçlu vefat etmiştir. Beklenmesi gereken yasal süreler beklenildikten sonra borçlunun mirasçıları olan anne ve kız kardeşi adına icra takibine devam edilmiştir. Borçlunun kız kardeşi, mirası reddettiğini ileri sürmektedir. Borçlunun kız kardeşinden mirası reddettiğine dair mahkeme kararını icra dosyasına sunmasını istedik. Ancak sunulan Sulh Hukuk Mahkemesi kararı tereke davasına ilişkin bir karardır. Mahkemenin gerekçeli kararında borçlunun annesinin terekeyi kabul ettiği, borçlunun kız kardeşinin ise kendisine intikal eden terekeyi kabul etmediğine ilişkin beyanda bulunduğu ve bu nedenle de terekenin borçlunun annesine teslimine karar verilmiştir.
Bilindiği üzere mirası kabul etmeyen mirasçının, murisin ölümünden itibaren 3 ay içinde reddi miras davası açması gerekmektedir. (Borca batık tereke için açılacak reddi miras davasında süre kısıtlaması yoktur.)
Kısacası borçlunun kız kardeşinin tereke davasındaki borçludan intikal edecek terekeyi kabul etmediğine ilişkin beyanı, mirasın reddi sonucunu doğurur mu? Borçlunun kız kardeşinin ayrıca reddi miras davası açması gerekmez miydi? Teşekkürler
