Mesajı Okuyun
Old 15-09-2014, 12:13   #2
Av.Mehmet Özer uğurlu

 
Varsayılan

TÜRK MİLLETİ ADINA

CEZA GENEL KURULU KARARI Ceza Genel Kurulu 2007/6-209 E.N , 2007/216 K.N.

Sanığın yağma suçundan cezalandırılmasına karar verilen olayda Özel Daire ile Yargıtay C.Başsavcılığı arasında çözümlenmesi gereken hukuki uyuşmazlık, tebliğnamenin sanık müdafiine tebliğ edilmemiş olması karşısında temyiz incelemesi yapılmasının savunma hakkının ihlaline (adil yargılanma hakkına aykırılık) yol açıp açmadığının belirlenmesi noktasında toplanmaktadır.

Uyuşmazlık konusu ile ilgili yasal düzenlemeler incelendiğinde;

5320 sayılı Ceza Muhakemesi Yasasının Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Yasanın 8. maddesi uyarınca yürürlükte olan 1412 sayılı Ceza Yargılamaları Usulü Yasasının 316. maddesine, 21.3.2003 gün ve 4778 sayılı Yasanın 2. maddesi ile eklenip, 19.3.2003 gün ve 4829 sayılı Yasanın 20. maddesiyle değiştirilen 3. fıkrasında, hükmü temyiz etmeleri veya aleyhlerine sonuç doğurabilecek görüş içermesi halinde Yargıtay C.Başsavcılığınca düzenlenen tebliğnamenin, sanık veya müdafii ile katılan veya vekiline tebliğ olunacağı hükme bağlanmıştır. Adil yargılanma hakkı ve savunma hakkı ile ilgili bulunan bu hüküm buyurucu nitelikte olup, uyulması zorunludur.

Anılan düzenleme, Anayasanın 90. maddesi uyarınca bir iç hukuk normu haline gelen, AİHS.nin 6. maddesi ile de ilgilidir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 09.11.2000 gün ve 36590-97 sayılı Göç/Türkiye kararında, Yargıtay C.Başsavcılığı tebliğnamesinin tebliğ edilerek buna karşı görüş bildirme olanağının tanınmaması nedeniyle silahların eşitliği sağlanmadığından adil yargılanma hakkına aykırı davranıldığı kabul edilerek, Sözleşmenin 6/1. maddesinin ihlal edildiği sonucuna varılması üzerine, 2003 yılında yasa koyucu tarafından bu düzenleme Yargılama Yasamıza eklenmiştir. Nitekim, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Yasasının 297. maddesinde de aynı hükme yer verilmiştir.

Öte yandan, 7201 sayılı Tebligat Yasasının 11. maddesi, “Vekil vasıtasıyla takip edilen işlerde tebligat vekile yapılır….” hükmünü taşımaktadır. Maddede yer alan kuralın açıklığı ve buyurucu bir hüküm olması karşısında, müdafiine tebligat yapılmadan, sanık asile yapılan tebligatla yetinilmesi olanaksızdır...

eğer sanık müdafiiliği göreviniz devam etmekte ise Mahkemenin size tebliğ yapmadan sanığa yaptığı tebligatla kararı kesinleştirmesi Tebligat Kanuna CMKya AHİS 'in Adil yargılanma hakkına aykırı olacaktır.
Böyle bir durumda öncelikle karar düzeltme yoluna, sonuç alınmaz ise Anayasa Mahkemeseine yine sonuç alınmaz ise AHİm E başvuru yapmanızı öneririm. Saygılarımla...