Mesajı Okuyun
Old 11-09-2014, 15:05   #1
jonturk

 
Varsayılan Ipoteğin Taşinmaz Satişina Engeli

Değerli meslektaşlarım..
Aşağıda izah edeceğim konuyla ilgili uzun süredir yaptığım araştırmalardan somut bir neticeye ulaşamadım. Sizlerin değerli görüşlerinize ihtiyacım var.

A bankası lehine, bir şirket borcundan kaynaklanan alacağı sebebiyle üç ayrı taşınmaz üzerine ve ayrı ayrı bedellerde olmak üzere ipotek tesis ediliyor. Banka bu ayrı ayrı ipotekleri için tek bir icra dosyasıyla ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla 500.000-TL'lik takip başlatıyor.

Bu esnada taşınmazlardan birinin malikinden alacaklı olan kişi adına kambiyo yoluyla icra takibi başlatılıp, ipotekli bu taşınmaz üzerine haciz konuluyor ve hacizli taşınmazın kıymet takdiri yaptırılıyor. (150.000-TL)

Kıymet takdiri yaptırılan bu taşınmazın satışı talep edildiğinde, icra tarafından "ipotek lehdarı banka tarafından ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla takip başlatıldığı, bu takip miktarının (500.000-TL) taşınmazın kıymet takdirinden az olduğu ve bu sebeple satışın imkansız olduğundan yapılamayacağı" şeklindeki cevapla karşılaşılıyor. (Bu arada bu taşınmaz üzerinde bankanın ipotek değeri 200.000-TL)

Sizce icra yetkililerinin gerekçesi doğru mudur?
İpotekli taşınmazlarda başka bir dosyadan satışa engel var mıdır? Varsa sınırları nelerdir?

Değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim.