Mesajı Okuyun
Old 25-08-2014, 00:23   #7
Av. Nazlı B.

 
Varsayılan

MANEVİ TAZMİNATIN ÖLÇÜSÜ VE HESAPLANMASINDA UYGULANACAK KRİTERLER:

A)Manevi tazminatın ölçüsü, her kişiye göre değişen acı ve üzüntünün veya huzur duygusunun karşılığı olmamalı; duygusal yaklaşım yerine, daha somut değerler ölçü alınmalıdır.

b)Bize göre, manevi tazminatın iki işlevi olmalıdır. Bunlardan biri, kesin kurallara göre hesaplanan maddi tazminatın eksiğini kapamak ve onu tamamlamak, diğeri haksız eylem ve zarar sorumluları üzerinde caydırıcı etki yaratmaktır.

c)Manevi tazminata bir (taban) sınır konulmalı; bu taban, herkes için eşit, yasal asgari ücretlerin yıllık tutarı olmalı, yargıç manevi tazminata hükmederken bunun altına inmemelidir.

d)Değişik olaylar ve durumlarda ortak bir uygulama olarak, asgari ücretin yıllık tutarı ile zarar süresi çarpılarak bulunacak rakam, öncelikle, hesaplanan maddi tazminat tutarı ile karşılaştırılmalı; aradaki eksiklik ve boşluk manevi tazminatla doldurulmalıdır.

e)Her olay ve her eylem için bulunacak ortak ölçülerle “maddi tazminat gibi” hesaplanacak manevi tazminat tutarları, yargıç tarafından ayrıca değerlendirilmeli; Borçlar Yasası m.44/2’de ve Medeni Yasa m.4’de öngörülen anlayış çerçevesinde hükme esas olacak manevi tazminat tutarları belirlenmelidir.

KAYNAK: İstanbul Barosu Dergisi, 2005, sayı:3, sayfa: 735-771)

(Cana Gelen Zararlarda Tazminatın Ölçüsü ve Kazanç Kavramı, 2006 Legal, sayfa: 49-76)

TAMAMI İÇİN LİNK : http://www.tazminathukuku.com/arasti...tin-olcusu.htm