Mesajı Okuyun
Old 22-08-2014, 15:39   #1
Aybüke Kağan

Varsayılan çekin zamanaşımına uğraması-icranın geri bırakılması-acil

Arkadaşlar,
çeklerdeki zamanaşımı süresini 3 yıla çıkartan düzenlemeden öncesine ait bir çek takibinde ; son iki üç yıl içinde birçok defa altı ayı geçen sürelerde talep açılmış. İcra hukukta çekin zamanaşımına uğraması nedeniyle icranın geri bırakılmasını istedik. Dava dilekçesinde ilk zamanaşımının gerçekleştiği tarihi yazmış idim. Mahkeme dosya üzerinden inceleme yapmış, bizim belirttiğimiz tarihte menkul haczi yapıldığını, işlemin altı aylık sürede olduğunu belirterek davayı reddetmiş.

Zamanaşımı nedeniyle icranın geri bırakılmasında mahkeme, icra dosyasının tamamını inceleyip, zamanaşımının gerçekleşip gerçekleşmediğini inceleyip buna göre karar vermek zorunda değil mi?ZAMAANAŞIMI NEDENİYLE İCRANIN GERİ BIRAKILMASI, MEMUR İŞLEMİNİ ŞİKAYET NİTELİĞİNDE DEĞİL Mİ ?

Bizim belirttiğimiz tarihten sonra defalarca altı aylık süre ihlal edilmiş. Dava tarihi itibariyle bu durum sabit. Dava dilekçesinde yazılan tarihte altı aylık süre dolmadan işlem yapılmış. Devam eden ihlalleri yazmamış olmak DAVANIN REDDİ SEBEBİ OLABİLİR Mİ?

Kararı temyiz edeceğim.
İcra hukukta mahkeme, dilekçeye bağlı karar vermek zorun da mı ? Zamanaşımının gereçekleşip gerçekleşmediğini tüm icra dosyası kapsamıyla incelemesi gerekli olduğunu düşünüyorum.

Değerli görüşlerinizi bekliyorum. Saygılar.