Mesajı Okuyun
Old 08-07-2014, 21:20   #1
Oğuz Saka

 
Varsayılan Yargıtay 22. HD'nin 'işçilik alacaklarının, belirsiz olmadığına' dair verdiği karar

Yeni HMK ile beraber 'belirsiz alacak davası'nın tatbiki, niteliği ve sınırları hakkında bir tartışmadır, sürüp gidiyordu. Doktrinde baskın görüşün işçilik alacaklarında belirsiz alacak davasının uygulanabileceği yönündeydi ancak başta Yargıtay 9 HD, bu konuda daha ihtiyatlı davranıp, belki de sorunun çözümünü başka dairelere bırakmak amacıyla 'işçilik alacaklarının genel olarak belirsiz olduğuna ancak bu durumun her somut olay açısından ayrı ayrı değerlendirilmesine' karar verdi. Keza YARGITAY Hukuk Genel Kurulu'da ,Esas: 2012/9-838,Karar: 2012/715 ve 17.10.2012 tarihli kararında;
“Fazla mesai ve kıdem tazminatı istemi için talep konusunun miktarının taraflar arasında tartışmasız veya açıkça belirli olduğundan söz edilmesi mümkün değildir.İşçilik alacaklarının özelliği de dikkate alınarak, bu alacaklarda, talep konusunun miktarının taraflar arasında tartışmasız veya açıkça belirli olduğunu söylemek mutlak olarak doğru olmadığı gibi, aksinin kabulü de doğru değildir. Bu nedenle, talep konusu işçilik alacakları belirli olup olmadığının somut olayın özelliğine göre değerlendirilmesi ve sonuca gidilmesi daha doğru olacaktır' dedi.

Ancak YARGITAY 22 HD. bu konuda ŞUBAT tarihli kararında (http://www.adaletbiz.com/yargitay-ka...ir-h14852.html ) işçilik alacaklarının belirsiz olmadığına, bu şekilde açılan davalarda hukuki yarar yokluğundan davanın reddine karar verilmesi gerektiğine, bu hususta taraflara kesinlikle ek süre verilmemesi gerektiğine' karar verdi ve tavrını net olarak ortaya koydu.

Bu konuda sizin de değerli görüşlerinizi almak isterim. Keza bu konuda başta Sayın Şahin Çil ve Sayın Bektaş Kar isimli hukukçularımıza ait “ 6100 sayılı HMK’na göre İş Yargısında Belirsiz Alacak Davası ve Kısmi Dava “ adlı çalışma olmak üzere bir çok eserde işçilik alacaklarında belirsiz alacak davası açılabileceği öngörülmüştü.

Ayrıca içeriğinin yine aynı konuya ilişkin olduğunu bildiğim ancak bir türlü ulaşamadığım 11. HD'nin 2013/18097 E 2014 / 6300 sayılı kararına ulaşabilen bir meslektaşım bizimle bu kararı paylaşırsa çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim, iyi çalışmalar.