Mesajı Okuyun
Old 01-07-2014, 23:49   #1
Avukatik

 
Karar Arama sırasında müşteki vekilinin bulunması ( hukuka aykırılık )

Merhaba Sayın Meslektaşlarım,


Geçenlerde İstanbul Barosu'nun düzenlemiş olduğu CMK seminerine katıldım. Seminerde yer alan derslerden biri de ARAMA konusuydu. Dersi anlatan avukat meslektaşlardan biriydi, arama sırasında hazır bulunması mümkün olan kişilerden bahsedildi. Malum CMK 'da aynen şu şekilde denmektedir


ARAMADA HAZIR BULUNABİLECEKLER
Madde 120 -


(1) Aranacak yerlerin sahibi veya eşyanın zilyedi aramada hazır bulunabilir; kendisi bulunmazsa temsilcisi veya ayırt etme gücüne sahip hısımlarından biri veya kendisiyle birlikte oturmakta olan bir kişi veya komşusu hazır bulundurulur.

(2) 117 nci Maddenin birinci fıkrasında gösterilen hâllerde zilyet ve bulunmazsa yerine çağrılacak kişiye, aramaya başlamadan önce aramanın amacı hakkında bilgi verilir.


(3) Kişinin avukatının aramada hazır bulunmasına engel olunamaz.


Sorum şu; arama yapılan yerde işyeri sahibinin vekiliyim buna benzer bir kaç müvekkilim de oldu. 556 Sayılı KHK ve 5833 sayılı kanuna istinaden arama kararları ile karşılaşıyoruz. Bir çok aramada ki %100 bu yönde, özellikle marka avukatları arama sırasında hazır bulunuyor, bazı meslektaşların da arama tutanaklarını imzaladıklarını görmüş idim. Bilineceği üzere marka hukukundan doğan suçlar şikayete tabi olmaktadır. Dolayısıyla bir arama kararının ortaya çıkması için öncelikle usulüne uygun savcılığa sikayet dilekçesinde bulunup daha sonra mahkeme kararı ile bu karar kolay alınabildiğini söylemek mümkün. Ancak seminerdeki hoca da aynı şekilde yineleyerek müşteki vekilinin hiçbir şekilde arama sırasında bulunamayacağını, nihayetinde aramayı kolluğun yaptığı, 119.maddede 3.fıkrada anılan avukattan bahsedilenin arama yapılan yerde bulunan şahsın avukatının (şüpheli ) yer alabileceğini, bu şekilde yapılan aramanın konusu suç teşkil etse dahi hukuka aykırı bir aramanın olması nedeniyle toplanan ürünlerin dava konusu edilemeyeceğini vs bahsetti.Dahası müşteki vekilinin bu şekilde aramaya katılmasının görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğunu, şikayet edilmesi halinde baro disiplin soruşturmasına dahi gönderilebileceğini ayrıca vurguladı. Sizin görüşlerinizi almak istiyorum; siz bu durumda ne gibi bir fikir öne sürebilirsiniz. Sanık müdafii olarak bu yoldan gitsem hakim ve savcılar gözünde nasıl bir izlenim bırakılabilir? Hukuka aykırılık oluştuğu kanaati getirilebilir mi ? Yoksa madde metninde açıkça yazmadığından dolayı arama sırasında isteyen herkes bulunabilecek midir ?


İyi çalışmalar