24-06-2014, 14:57
|
|
|
Vekaletle Araç Satiş - Iptal - Ihtiyati Tedbir
Selamlar Türk Hukuk Sitesinin sevgili üyeleri. Bir sorum olacaktı.
Müvekkil aracını satması için X isimli şahsa vekalet verir. Fakat müvekkil ile arası bozulan X isimli şahıs aracı Y isimli bir yakınına vekaletle devreder.
İş bu satıştan müvekkilin haberi olmamakla birlikte aynı gün müvekkil X vekaletten azletmiştir. Müvekkile satış nedeniyle gönderilen herhangi bir para bulunmamaktadır.
Bu durumda öncelikle suç duyurusunda bulunmayı düşünüyorum. Devamında Asliye hukuk mahkemesinde ihtiyati tedbir talepli dava açmayı düşünüyorum fakat aklımda büyük soru işaretleri var.
Öncelikle
1- Davayı ne şekilde açmalıyım? Trafik kaydının iptali ve adımıza tescili mi yoksa alacak veya tazminat davası olarak mı açmalıyım?
2- Davayı vekaletle araç satışı yapan X ile birlikte aracı üzerine alan Y'ye karşı mı açmalıyım?
3- İhtiyati tedbir konusunda teminat karşılığında araca satılamaz niteliğinde şerh konulmasını isteyebilir miyim? İhtiyati tedbir kararı verildiğinde bu karar ilgili trafik tescil müdürlüğüne müzekkere yazılarak mı uygulanır yoksa kararla icra dairesinden kararın uygulanmasını ben mi talep etmeliyim?
Aracın tarafımıza teslimini talep etmemiz durumunda nasıl bir yol izlenir?
4- Teminat konusunda aracın kasko değerini dava değerine yazarak bu kasko bedeli üzerinden teminat bedelinin hesaplanmasını talep edebilir miyim? Ayrıca teminat bedeli dava açılmadan önce mi yoksa ihtiyati tedbir kararı verildikten sonra mı yatırılıyor?
Davayı acil olarak yarın açmam gerekmekte ve şimdiden ilginize teşekkür ederim
|