13-06-2014, 11:38
|
#1
|
|
6306 sayılı yasa kapsamında riskli yapı tespiti-yıkım-yeniden yapım ve paylaşım
Merhabalar, iyi çalışmalar..
Olay şöyle; müvekkilimin de dairesi bulunan bir apartmanda riskli yapı tespiti yapılıyor, rapora itiraz edilmiyor. Müvekkilim bu sürece aktif olarak katkıda bulunuyor. Daha sonra kat malikleri kurulu toplanıyor ve riskli yapı olarak tespit edilen binanın yıkımı ve yeniden yapımı hususunda UYGUN GÖRÜLECEK BİR MÜTEAHHİDE verilmesi hususunda oybirliği ile karar alınıyor. Daha sonra müvekkilim dışındaki malikler bir müteahhit ile Kat Karşılığı İnşaat sözleşmesi imzalamak suretiyle yeniden yapım işini veriyorlar. Yıkılacak bina zemin artı üç kat, yapılacak bina zemin artı beş kat. Ancak imzalanan bu sözleşmeye göre diğer maliklerin alacakları daireler belirleniyor, kalanların müteahhide ait olacağı hüküm altına alınıyor.
Sorular şunlar;1-Müvekkile ait olacak daire ne oldu?Müteahhit hangisini verirse onu mu alacak?
2-Bu paylaşıma itiraz etme hakkımız var mı? Varsa nasıl kullanırız? Neticede kanun 2/3 çoğunluk arıyor(Her ne kadar müvekkile hangi dairenin verileceği hususunda sözleşmede hüküm bulunmasa da)
3-Paylaşımın adil olması için bir kura çekimi talep edebilir miyiz? Örneğin bir noter kurası.
4-Bu ve bunlar dışında yapabileceğimiz şeyler varsa hangi hukuki yolla talep edebilir? Açabileceğimiz davalar neler? İhtiyati tedbir talep etme hakkımız var mı?Çünkü Belediyeden de 60 gün içinde yıkımın gerçekleşmesi hususunda ihtar geldi.
Saygılarımla...
|