12-06-2014, 12:33
|
#4
|
|
Emekliliğe hak kazanması nedeniyle iş sözleşmesi feshedilen işçinin fesihten önce savunmasının alınmaması işe iadeyi gerektirir.
Davacı işçi,iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğiile işe iadesine ve buna bağlı tazminat ile boşta geçen süre ücretinin hüküm altına alınması isteğinde bulun muştur.
Davalı işveren iş sözleşmesinin norm kadro çalışmalarının bir gereği olarak toplu iş sözleşmesi ve kapsam içi personel yönetmeliğine uygun olarak feshedildiğinin,davacının ssk da yaşlılık aylığı almaya hak kazanması ve bhizmetine ihtiyaç duyulmaması nedeiyle feshin geçerli nedene dayandığını savunarak davanın reddini talep etmiştir.
Mahkemece davalı kurum tarafından özelleştirmeden dolayı işçi azaltılmasına gidildiği,4046 sayılı yasanın 26.maddesinin ssk da yaşlılık aylığı almaya hak kazanan işçilerin akdinin feshi halini düzenlediği,yapılan uygulamanın yıllardır genel uygulama haline geldiği ve eşitlik ilkesine aykırı olmadığı,fesihte bazı kriterlerin dikkate alınmasının zorunlu bulunduğu ve davcının da personel değerlendirmesinden en düşük puanı aldığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
Hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Dosyadaki bilgi ve belgelere göre davacının iş sözleşmesi emekli aylığı bağlanmasına hak kazanması,hizmetyine ihtiyaç duyulmaması gerekçesi ile feshedilmiştir.4857 sayılı iş kanununun 19.maddesi uyarınca 'İşveren fesih bildirimini yazılı yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.
İşverenın sözü edilen kanunun,25.maddesinin II numaralı bendi şartlarına uygun fesih hakkı saklı olmak şartı ile ,hakkındaki iddalara karşı savunması alınmadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi,o işçinin davranışıveya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez.Somut olayda davalı işveren davacının savunmasını almadığı gibi,hizmetine ihtiyaç olmadığını da kanıtlamış değildir.Davanın kabulü yerine yazılı şekilde reddi hatalı bulunmuştur.
4837 sayılı iş kanununun da düzenlenen ve feshin geçersizliğinin sonucuna bağlanan işe başlatmama tazminatı ve bosta geçen süre ücret alacağı,davacının başvurusu ve davalının işe başlatmaması halinde uygulanması gereken tespit niteliğinde hükümler olduğundan,talep olsun olmasın,resen miktar belirtilmeksizin karar altına alınmalıdır.Ayrıca tespit niteliğindeki bu hüküm nedeni ile ,karar harcı ve vekalet ücretinin maktu olarak takdiri gerekir.
Y 9 HD 22.11.2004,2004/10510 E-2004/25974 K
|