Mesajı Okuyun
Old 29-05-2014, 15:28   #12
Av.Suat Ergin

Alıntı:
Yazan Avukat Tekin

Sayın Ergin, Haluk Burcuoğlunun bu konudaki bir makalesinden alıntı yaptım. Hoca bu durumlarda sözleşmenin geçersiz sayılmaması gerektiğini düşünüyor ve diyor ki "... Öncelikle, asgari ücretin altında kalan ücretin bu düzeye yükseltilmesiyle, tavan ücretin aşılması halinde tavan ücrete indirmeyle, koşutluk ve dolayasıyla avukatlık sözleşmesinin tarafları arasında eşitlik daha iyi sağlanmış olacaktır. Öte yandan, bu düşüncenin yaygınlaşması halinde, avukatlık sözleşmesinde asgari ücretin altındaki ücretle yetinilebileceği kanısı da yaygınlaşacak ve asgari ücretin getiriliş amacının kolayca dışına çıkılabilecektir..."

Ayrıca Sayın Kocabaş'ın aktardığı karardaki olayda avukatın başlangıçta hiç ücret almadığını da hatırlayalım. Eğer bu durumlarda sözleşme geçersiz sayılsa idi o zaman bu olayda da Yargıtay buna hükmederdi diye düşünüyorum.
Benim aklımda da sadece aradaki farkı mı yoksa başarılı olunmuşcasına kalan ücretin tamamını mı isteyebilirim şüphesi var ancak gene de tamamının istenmesi fikrine -doğal olarak - daha sıcak bakıyorum.

Burcuoğlu'nun alıntısı benim yazdıklarıma ters değil. Kısaca "Sözleşme geçersiz ise AAÜT uygulansın, %25'i aşan bir oran kararlaştırılmışsa %25 verilsin" demiş. Mevzuata uygun olanı yazmış zaten. Sizin sorunuzda %25'i aşan bir durum yok, sanırım.

Daire kararına bu kadar takılmayın. Halen daireler arasında aynı konuda farklı kararlar verilebiliyor. Sunulan kararda "hak edilen avukatlık ücretinin" hangisi olduğuna dair bir açıklık bulunmamaktadır. Bozmadan sonra mahkeme neye karar verdi, onu da merak ettim.