Mesajı Okuyun
Old 07-03-2007, 17:54   #9
Av.H.Sancar KARACA

Varsayılan İnsanlık dışı ve çağ dışı mı?

Yasal düzenleme:

Duruşmanın Düzen ve Disiplini

Hâkim veya başkanın yetkisi

MADDE 203.– (1) Duruşmanın düzeni, mahkeme başkanı veya hâkim tarafından sağlanır.(2) Mahkeme başkanı veya hâkim, duruşmanın düzenini bozan kişinin, savunma hakkının kullanılmasını engellememek koşuluyla salondan çıkarılmasını emreder.

(3) Kişi dışarı çıkarılması sırasında direnç gösterir veya karışıklıklara neden olursa yakalanır ve hâkim veya mahkeme tarafından, avukatlar hariç, verilecek bir kararla derhâl dört güne kadar disiplin hapsine konulabilir. Ancak çocuklar hakkında disiplin hapsi uygulanmaz.

Sanığın dışarı çıkarılması

MADDE 204.– (1) Davranışları nedeniyle, hazır bulunmasının duruşmanın düzenli olarak yürütülmesini tehlikeye sokacağı anlaşıldığında sanık, duruşma salonundan çıkarılır. Mahkeme, sanığın duruşmada hazır bulunmasını dosyanın durumuna göre savunması bakımından zorunlu görmezse, oturumu yokluğunda sürdürür ve biti*rir. Ancak, sanığın müdafii yoksa, mahkeme barodan bir müdafi görevlendirilmesini ister. Oturuma yeniden alınmasına karar verilen sanığa, yokluğunda yapılan işlemler açıklanır.

Duruşma sırasında işlenen suç hakkında işlem

MADDE 205.– (1) Bir kimse, duruşma sırasında bir suç işlerse, mahkeme olayı tespit eder ve bu hususta düzenleyeceği tutanağı yetkili makama gönderir; gerek görürse failin tutuklanmasına da karar verebilir."

.....
Bu hususta içtihada rastlamadım, en azından kullandığım içtihat programında bu hususta karar yok .Yani yüksek mahkemenin önüne, duruşma düzeninin sağlanmasına yönelik tedbirlerle ilgili bir dosya gelmemiş (pek yok). Neden? Bu tip davranışları çoğunlukla yutmuş, hatta hazmetmişiz yani. Hoşgörünün sonu da, bir hakim meslektaşımızın tokatlanmasına kadar uzamış diye düşünüyorum.
Heyetin (sonuna kadar sabretmiş olduğunu tahmin ediyor ve) başvurmuş olduğu çareyi, "insanlık ve çağ dışı " bulmanın aksine benimsiyor, heyeti tebrik ediyorum.