16-05-2014, 16:04
|
|
|
Sayın meslektaşlarım,
Bugün, konu başlığının aynısı bir olayla karşılaştım ve hukuki imkanlar noktasında bilgi ve yardımlarınızı diliyorum.
Müvekkilim'e SGK'dan gelen bir yazı ile kısaca şu bildirimde bulunulmuştur:
'Emekli Sandığından almış olduğunuz aylık talep tarihi ( babasından ölüm aylığı bağlanması talebinden bahsediyor) olan 20.09.2010 tarihindeki gelire göre brüt asgari ücretten fazla olduğundan, babanızdan bağlanan aylık başlangıç tarihi itibariyle kesilmiş olup bu güne kadar almış olduğunuz aylıklar faizsiz olarak Emekli Sandığı aylığından kesilecektir.'
Olay şöyle; müvekkilim vefat eden eşinden ölüm aylığı almaktadır. 20.09.2010 tarihinde de babasından kaynaklı ölüm aylığı almak için kuruma başvurmuştur ve 01.10.2010 tarihi itibariyle de kurumca babasından kaynaklı ölüm aylığı bağlanmıştır. Şimdi ise yukarıda kurumun bildirim yazısından da anlaşılacağı üzere 01.10.2010'dan itibaren müvekkilime ödenen aylıkların iadesi istenmektedir.
İyi niyet konusunda yukarıdaki Yargıtay Kararı'na dayanılabilir sonuç itibariyle kurumun hatası mevcut. 21.03.2012 tarihli yukarıdaki diğer Yargıtay Kararı'na göre de iki aylığın birlikte alınabileceği belirtilmiş. Buraya kadar her şey yolunda fakat kurum yazısında 2013/26 No'lu Genelgeden bahsetmiş. Genelgeye göz gezdirdim fakat tam vakıf olamadım açıkçası. Bu tarz bir mevzuyla karşılaşmış bir meslektaşım var ise tecrübelerini paylaşması bana çok büyük yarar sağlayacaktır.
Teşekkürler.
|