Mesajı Okuyun
Old 07-05-2014, 11:26   #3
olgu

Benzer bir olay benim elimde var, yeni konu açmak yerine buradan sormanın uygun olacağını düşündüm.

Kadastro tespiti yapılırken arsanın 3/4 ü müvekkil adına, 1/4 ise sahibinin kim olduğu bilinmediğinden hazine adına yapılmasın uygun görülerek tutanak tutuluyor.
3/4 hisse kadastrodan önce tapuda müvekkile satılıyor, 1/4 hisse için ise aynı kişi tarafından zilyetliğe dayalı adi yazılı satım akdi düzenleniyor (1999 da)satan şahıs da yaklaşık 50 yıldır 1/4 hissenin de zilyedi.

Dava sırasından tapu müdürlüğünden gelen Osmanlıca kayıtlar Türkçe'ye tercüme ediliyor ve tüm arsa x oğlu y oğlu z ye ait iken sadece 3/4 olarak yıllarca el değiştiriyor.
x oğlu y oğlu z ye şimdiye kadar ulaşılamıyor, gayrimenkul komşuları ve bölge yaşlıları tanımıyor bildik bileli müvekkile arsayı satanın kullandığı beyan ediyorlar.

8. Hukuk Dairesi'nin içtihatlarına göre tapu kaydından kim olduğu anlaşılamayan hususu çok dar yorumlanıyor. "öncelikle mal sahibinin kim olduğunun bilinebilmesine yarayacak bilgilerin ve belgelerin tapu sicilinden çıkarılmasının imkansız olması gerekir., mirasçılarının tespit edilememesi o kişinin malikinin tapu kütüğünden anlaşılmayan kişiler olmadığını belirtiyor. "

Benim elimdeki uyuşmazlıkda da 8. Daire içtihatlarına göre maliki tapu kütüğünden anlaşılmayan şartlarının oluşmadığını ve davanın bu doğrultuda red ile sonuçlanacağını düşünüyorum.

2011 yılında Anayasa Mahkemesi olağanüstü mülkiyet kazanma şartlarını düzenleyen 713. maddedeki "malikinin 20 yıl önce ölmüş" olduğu ibaresini iptal etti. doktrindeki bazı görüşler olağanüstü zamanaşımı ile mülkiyetin kazanılmasında mahkeme kararının tespit hükmünde olduğunu, kazanmanın şartların gerçekleşmesi ile oluştuğunu savunmaktadır.
bu doğrultuda somut olayda AYM'nin iptalinden önce mülkiyeti müvekkile devreden eski malik maliki 20 yıl önce ölmüş 1/4 hissenin mülkiyetini kazanmış ancak dava yoluyla tespit-tescil ettirmemiştir. müvekkil buradan da bu hakka halef olur mu? (pek sanmıyorum ama umut işte )
Sizlerin görüşleri nedir?
Teşekkürler...