|
|
|
|
Kıymetli meslektaşlarım
müvekkilimizin açmış olduğu boşanma davası iki yıl önce reddedilmiştir.Bu davada karar kesinleşene kadar davalı eş lehine tedbir nafakası ödenmesine karar verilmiştir.icra takibi ve maaş haczi neticesinde müvekkilim bu nafakayı karar kesinleşinceye kadar ödemiş.fakat karar kesinleştikten sonra her nasılsa icra müdürlüğüne bildirmediğinden nafaka kesintisi devam etmiştir.yani ortalama bir yıl daha fazladan nafaka ödemiştir.Biz gıcıklık yapıp fazla ödenen bu nafaka miktarını davalı eşten geri almaya kalksak bu mümkün müdür.yolu nedir? teşekkür ederim.
|
|
 |
|
 |
|
"Madde 361 - İcra dairelerince borçludan fazla para tahsil olunarak alacaklıya verildiği yahut yanlışlıkla bir tarafa para tediye olunduğu hesap neticesinde anlaşılırsa verilen para ayrıca hükme hacet kalmaksızın o kimseden geri alınır."
Madde 361'in özüne baktığımda; icra dairesinin yapmış olduğu hata neticesinde borçludan fazla para tahsil edilmesi yada ödenmesi halini düzenlediğini anlamaktayım.
Bana göre;
Sizin durumunuzda icra müdürlüğünün işlemlerinde herhangi bir hata olmadığı ortadadır. Bu gerekçeyle icra dairesinin İİK 361 uyarınca paranın geri alınması talebini reddeceğini düşünüyorum.
Kesinleşme şerhli kararı sunmada menfaati olan alacaklı tarafın, kararı icra dairesine sunarak maaşından kesinti yapılmasına ilişkin işlemin sonlandırılmasını talep etmesi gerekirdi.
Alacaklı taraf, kararı sunmayıp, maaşından kesinti yapılmasına da "bu duruma itiraz etmeyerek" rıza göstermiştir.
Bence dava yoluyla bile bu parayı geri almanız oldukça zor. (Kararı sunmamasında geçerli nedeni -hastalık, yurt dışında olma hali vs- yoksa)
Saygılar.