Mesajı Okuyun
Old 30-04-2014, 09:04   #1
AV.SEDAT

Soru Maluliyet Oranı - Uzuv Kaybı

Başımda henüz davaya dönüşmemiş bir mesele var. Müvekkil şirkette çalışan bir işçi iş kazası sonucunda sağ el işaret parmağının yarısından fazlasını kaybetmiş (birinci boğumdan kopmuş. İşçinin avukatı olan meslektaşımız ile uzlaşmaya çalışıyoruz ancak; talep edilen rakamın mantıklı olup olmadığını belirlemek için kaza sonucunda oluşan maluliyet oranını bilmem gerekiyor. Pek çok yerde arama yaptım ama bu kadar açık bir konuda oranı açıkça veren bir liste vs bulamadım.
-
Böyle bir cetvel yok mudur? Maluliyet her olayda doktorun veya heyetin kafasına göre mi belirleniyor? Bence böyle olmaması lazım; neticede el kol ayak; her biri için belirlenmiş sabit oranlar olabilmeli... ama ne kadar aradıysam da buna ilişkin bir metne ulaşamadım. Sadece bir yerde, bir özel şirketin ferdi kaza sigortası özel şartları başlıklı belgesinde kullanılan elin (sağ veya sol) işaret parmağının tamamının kaybının %15 sayılacağı yazıyor - ki o da açıkçası bana biraz fazla geldi.

Buna ilişkin bilgisi olan bir meslektaşım var mı? Kendi davasında aynı tip uzuv kaybından kesin oranı bilen; veya olması muhtemel cetvelin yerini bilen bir meslektaş..?