21-04-2014, 13:24
|
|
|
Muaccel olmayan borçtan dolayı yapılan tahsilat
Değerli meslektaşlarım,
Müvekkilim, borçlu lehine, alacaklıya (limit) ipotek veren şahıs konumundadır. Yapılan takipte asıl borçlunun takibe eklenmemiş olması, ihtarname çekilmemiş olması, takip talebinde limitin aşılması gibi usulsüzlükler var ancak takip kesinleşmiş ve hatta taşınmaz paraya çevrilmiş olduğundan yapacak bir şey yok diye düşünüyorum. Belki limitin aşıldığı kısım için rehin açığı takibi iptal edilebilir diye düşünüyorum.
Esas sorum; İpoteğin takibe konulması için muaccel bir borç olması gerektiğini düşünürsek, müvekkilimin borcun kaynağı olarak belirtmiş olduğu çek ve senetlerin keşide tarihi ipoteğin takibe konulduğu tarihinden sonraki bir tarih. Yani bahsi geçen çek ve senetler takip başladıktan sonra keşide edilmiş olduğundan, borcun kaynağının takipten önce muaccel olmuş olması gereken çek-senet vs. olması gerektiği düşünülürse aslında ortada borç olmadığını söylemek ve devamında duruma göre sebepsiz zenginleşme vs. davası açmak mümkün müdür? Kaldıki, borca konu olduğu söylenen çek ve senetler hakkında ayrıca takibe geçilmiş. Yani mükerrer tahsilat olması muhtemel. Mesleki tecrübemin az olması dolayısıyla sonuca ulaşamadım maalesef.
|