21-04-2014, 12:01
|
#3
|
|
Taşınmazın aynından doğan davalarda yetki
MADDE 12- (1) Taşınmaz üzerindeki ayni hakka ilişkin veya ayni hak sahipliğinde değişikliğe yol açabilecek davalar ile taşınmazın zilyetliğine yahut alıkoyma hakkına ilişkin davalarda, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi kesin yetkilidir.
(2) İrtifak haklarına ilişkin davalar, üzerinde irtifak hakkı kurulan taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılır.
(3) Bu davalar, birden fazla taşınmaza ilişkinse, taşınmazlardan birinin bulunduğu yerde, diğerleri hakkında da açılabilir.
Sayın meslekdaşım, sizin de bildiğiniz üzere muris muvazaasına dayalı tapu iptali davalarında esas hadise, "görünen işlem ile gizlenen "ulaşılması amaçlanan" işlemin farklı olmasıdır.
Sizin belirttiğiniz hadiselerdeki gayrimenkuller "vasiyet" yolu ile diğer kardeşlere geçeceğinden burada görünen işlem bir bağıştır. Dolayısıyla, tapuda sıklıkla yapılan ve esasen bağış olmasına rağmen "satış" gibi yapılan bir durum söz konusu değil. Ben vasiyete konu gayrimenkuller açısından TENKİS DAVASI açılabileceğini düşünmekteyim.
HMK'NUN 12. Maddesinin 3. fıkrası ise birden fazla gayrimenkulün bulunması halini düzenlemektedir. Ölen kişinin son ikametgahının bulunduğu yerdeki bir taşınmazın varlığı açılacak davalarda yetkilidir.
|