18-04-2014, 11:19
|
#4
|
|
Sayın Koçak,
Borçlar Kanunu madde 89/1 hükmü gereğince para borçları alacaklının yerleşim yerinde ödeneceğinden müvekkilinizin yerleşim yerinde icra takibi yapabilirsiniz bu konuda Adana İcra Daireleri özel yetkilidir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu E:2005/19-63 - K:2005/61 16.02.2005 T. kararının işinize yarayacağını düşünüyorum.
"Taraflar arasındaki satış sözleşmesinde alıcı davalının yükümlendiği edim, satış bedelini ödemektir. Borçlar Kanunu'nun 73. maddesi, para borçlarının alacaklının ikametgahında ödeneceğini öngörmektedir. Buna göre, para borçlarında, borcun ifa edileceği ( para borcunun ödeneceği ) yer, alacaklının ikamet ettiği yerdir. Somut olayda davalının edimi yönünden borcun ifa edileceği yer, alacaklının ikametgahının bulunduğu Konya olduğuna ve icra takibi de satış bedelinin ödetilmesi istemiyle yapıldığına göre, Hukuk Usulü Muhakmeleri Kanunu'nun 10. maddesi uyarınca Konya icra Daireleri de özel yetkiye sahiptir.Özel yetki genel yetkiyi ortadan kaldırmaz ise de, onun yanında varlığını sürdürür; dolayısıyla dava veya icra takibi, davacının/alacaklının seçimine göre, hem genel hem de özel yetkili icra dairesinde veya mahkemede açılabilir. Bu durumda, somut olayda icra takibinin yapıldığı Konya İkinci İcra Müdürlüğü'nün yetkili olduğu açıktır."
Diğer sorunuza gelince, fatura altına imzasını atan borçlunun sekiz gün içinde itiraz etmemesi üzerine fatura içeriğini kabul ettiğini, bu nedenle elden tebliğ edildiğinin kabul edilerek ayrıca tebliğ edilmesine gerek olmayacağı düşüncesindeyim.Zira TTK 21/2 hükmünde de "bir fatura alan kişi" ifadesine yer verilmekte. Bu nedenle borçlu madde hükmüne göre fatura içeriğini kabul etmiş sayılır kanaatindeyim.
Kolay gelsin...
|