Mesajı Okuyun
Old 11-04-2014, 11:19   #9
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın undarist,
Alıntı:
Yazan undarist
o konuları okudum üstadım, ama benim olayımda ufak farklar var.
1-müteahhit evin artık sahibi, arsa sahibiyle herhangi bir uyuşmazlık yok aramızda ve müteahhit evin anahtarını bize teslim etti. aylardır evde biz yaşıyoruz fatura ve aidatları ödüyoruz. yani ev bize fiilen teslim edildi.
2-ev tapuda müteahhide ait görünüyor, biz tapu tescili talep edebiliriz diye düşünüyorum. teslim yapıldığı için gayrimenkul satış vaadindeki noterde düzenlenme şartına uyulmamış olsa dahi teslim gerçekleşmişse usulü eksiklik öne sürülemez diye düşünüyorum.
ama tapu bizim üzerimize tescil edilse bile, ev ipotekli, biz bu evin ipotekli halde almak istemiyoruz.
sizce bu durumda ne yapmalıyız? siz bu konuda benden çok daha tecrübelisiniz sanırım.



Alıntı:
Yazan undarist
...adi sözleşme (noterde düzenlenmemiş/onaylanmamış) ile bir gayrimenkul satın alıyor.
inşaat bitince biraz gecikmeyle de olsa gayrimenkulun anahtarı müvekkilime teslim ediliyor ...

söyleminizden mütevellit haricen satışın, inşaatın bitirilmesi aşamasından önce olduğunu anlıyorum? Durum bu şekilde ise+anlatımınızdaki diğer donelere mesnetle bahsettiğiniz İBK'nın somut olayda uygulanması mümkün olacaktır. (İnşaat bitirilip teslim edildikten sonra satış varsa bu İBK'na dayanamazsınız)
Andığınız karar için:
http://www.turkhukuksitesi.com/serh.php?did=5100


Buradan çıkan sonuç müvekkilinizin müteahhitten tapu iptal ve tescili talep edebileceğidir. Lakin tapuda taraflar arasındaki satışa ilişkin herhangi bir şerh olmadığını düşünüyorum; dolayısıyla bankanın -varsa kötüniyeti ispatlanmadıkça- tapuya güven ilkesinden yararlanacağını...

Bu durumda dava, tapunun ipotekten ari bir şekilde iptali ve müvekkiliniz adına tescili; olmazsa tapunun, ipotek bedelinin davalı bankaya (müteahhide rücu hakkı saklı tutularak) müvekkilinizce ödenerek (mahkeme veznesine depo edilerek) ipotekten ari şekilde iptali ile müvekkiliniz adına tescili; kabul edilmediği takdirde müteahhitten bedel talebi şeklinde müteahhide ve ipotek alacaklısı bankaya yöneltilerek ikame edilebileceği; ya da belirttiğiniz "tapu iptal ve tescil; ipotekle yüklü devir akabinde ipoteğin bankaya ödenerek; bedeli rücuen müteahhitten talebi"nin de mümkün olduğu kanaatindeyim.
(Davayı açarken taşınmaz üzerine tedbir talep etmeyi unutmayın)