Mesajı Okuyun
Old 10-04-2014, 15:56   #5
Av.Nadir GÜLGEÇ

 
Varsayılan

Bence:
Avukat eşlerden her biri; ortak olsalar veya biri diğerinin işçisi olsa bile, avukatlık bürosunu ilgilendirmeyen davalarda, biri diğerine vekaletname vererek kendisini temsil ettirebilir.
Baroya bilgi verme konusuna gelince: Eşler, birbirlerine ait işleri ücretsiz olarak takip etmek zorunda değildirler. Ancak olağan olan, eşlerin,birbirlerinin işini ücretsiz takip etmesidir. Bu durumda, işi ücretsiz takip eden avukat baroya bilgi vermek zorundadır. Bu durumunun vergi hukukuyla hiç bir ilgisi olmayıp, burada amaç, avukatların ücretsiz iş alarak haksız rekabet yaratmalarını önlemektir.
İşin vergi hukuku açısından önemine gelince: Bir avukatın; ister eşi olsun, ister ana/babası olsun isterse üçüncü kişi olsun, "ben işi ücretsiz aldım" diyerek, makbuz kesmeme lüksü yoktur. Önceden ücret almamışsa ve bu nedenle de makbuz kesmemişse, dava sonuçlandığında ister ücret alsın isterse almasın mutlaka makbuz kesmek zorundadır. Zira, davanın sonuçlanmasıyla KDV ödeme yükümlülüğü doğar. Bundan da kurtuluş yoktur. Böyle bir kanuni zorunluğun, haksız rekabetin önlenmesi açısından, bizlerin de yararına olduğunu düşünüyorum. KDV Kanununda eşler için bir istisna var mıdır (?) bilmiyorum. Bildiğim kadarıyla yoktur.
ÜCRETSİZ İŞ ALMAK YASAKTIR. Bu kural sadece mahkemelerde takip edilen işler/davalar için değil, icra dairelerinde yapılan/takip edilen işler için de geçerlidir.