Mesajı Okuyun
Old 10-04-2014, 11:08   #1
undarist

Varsayılan noterde düzenlenme şeklinde yapılmamış gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi

Selamlar
Müvekkilim bir müteahhitten adi sözleşme (noterde düzenlenmemiş/onaylanmamış) ile bir gayrimenkul satın alıyor.
inşaat bitince biraz gecikmeyle de olsa gayrimenkulun anahtarı müvekkilime teslim ediliyor ve şu anda evde müvekkilimin bir yakını yaşıyor. elektrik-su vs abonelikleri bu şahsın adına yaptırılıyor.
ancak dairenin tapusu halen müvekkilime ait değil, müteahhit sürekli müvekkilimi oyalıyor, tapuyu vermek istemiyor. ayrıca bankadan da kredi çekmiş ve dairede bu nedenle ipotek de var.
bu durumda ne yapmalıyız, benim seçtiğim yol şudur;
önce tapunun müvekkilim adına tescili için dava açmak. ama satış vaadi sözleşmesinde şekil şartına uyulmamış (teslim yapılmışsa şekil şartı aranmıyor diye biliyorum, bu konuda ibk vardı ama şimdi bulamadım. ayrıca teslimden kastedilen şey tapunun tescili midir yoksa anahtarın teslim edilmesi ve yukarıda belirttiğim aboneliklerin yapılması için izin verilmesi yeterli midir teslim edildi diyebilmek için bu konuda da kararsızım)
tapu tescili sağlandıktan sonra, banka borcu ödenmediği taktirde ipoteği kaldırmak için borcu ödeyip sebepsiz zenginleşmeye dayanarak ödenen paranın iadesini isteyeceğiz.
sizce daha mantıklı bir yol var mı?
davayı sadece müteahhite açacağız ama tapuda binaya ait arsanın sahibi daire sahibi gibi görünebilir, şehir dışındaki bir dava olduğu için tespit vs. isteyemiyorum, bir günlüğüne gidip davayı açmalıyım, sizce arsa sahibini de taraf olarak göstermeli miyim bu davada?

son olarak, müvekkilim de aslında müteahhit ve karşı tarafa para ödemeden, yapmış olduğu başka bir iş nedeniyle bu daire kendisine teslim edilecekti, bu durumda bu davayı ticaret mahkemesinde mi açmalıyım, yoksa gayrimenkulun aynına ilişkin olduğu için sulh hukuk mahkemesinde mi açmalıyım?