07-04-2014, 17:01
|
|
|
Sayın meslektaşım,
Sizinde bildiğiniz gibi kooperatif yönetim kurulları idare ve temsil organı olduğundan yönetim kurulu üyeleri ile kooperatif tüzel kişiliği arasındaki hukuksal ilişki vekalet sözleşmesidir.Vekalet akdinde vekilin en önemli borçlarından biri özen gösterme borcu ve özen gösterme borcunun doğal bir sonucu olan sadakat borcudur.Özen borcu, vekilin yani yönetim kurulu üyelerinin basiretli bir vekil gibi hareket ederek işi görmeleri ,sadakat borcu da vekilin işi görürken müvekkiline zarar verecek her türlü davranıştan kaçınmasıdır.Yani vekil işi görürken müvekkilinin malvarlığının aktifini azaltacak davranışlardan kaçınmak zorunda olduğu gibi Pasifini arttıracak her türlü zarar verici davranıştan da kaçınacaktır.Sizin olayınızda vekil-kooperatif başkanı kusurlu davranışı ile çalıştırmış olduğu işçinin hizmet akdini haklı nedenle fesih ederek kooperatif tüzel kişiliğinin haksız yere kıdem tazminatı ödemesine neden olmuş, kısacası özen ve sadakat gösterme borcuna aykırı davranarak müvekkili kooperatifin mal varlığının azalmasına neden olmuştur.Bu hukuki çerçeve de olmak üzere kooperatif tüzel kişiliği adına eski yönetim kurulu başkanına karşı,meydana gelen zararda kusurlu bulunan vekilin sorumlu olduğuna ilişkin hükümlere (tbçk m 506) dayanarak tazminat davası açabilirsiniz.Saygılarımla ..Av.şükrü söğüt
|