Mesajı Okuyun
Old 07-04-2014, 09:37   #5
davuterkan

 
Varsayılan

1- Cevap veren meslektaşın ifade ettiği üzere, mali bir değeri olduğundan silahın zorla alınması da yağma suçuna vücut verebilir. Ancak sizin savununuz, silahların ekonomik değeri için değil, silahla kendilerine zarar verilmesini engellemek amacıyla alındığı, yani suçun manevi unsuru olan kastın gerçekleşmediği. Bu konuda (diğer maddi vakıalar, para mevzusu ve cezanın kesinleşmiş olmasından bağımsız olarak) mahkeme somut olayın özelliklerini irdelemek durumundadır. Örneğin "eğer amaç zarar verilmesini engellemekse, mermiler alınıp silahlar teslim edilebilirdi" diyebilir. Yok eğer suçun manevi unsurunun oluşmadığı kanaatine varılırsa beraat kararı verilmesi gerekir(di).
2- Yargılamanın yenilenmesi, kararı veren mahkemeye verilecek bir dilekçe ile istenebilir. Ancak bu yola başvurabilmek için yasada sayılı şartlardan birinin gerçekleşmiş olması gerekir. Örneğin tanığın yalancı şahitlik ettiğinin, bilirkişinin sahte rapor hazırladığının ortaya çıkması veya AİHM'in yargılamayla ilgili bir ihlal kararı vermesi gibi...
3- Eğer müvekkilleriniz beraat kararı alırsa, bu durumda CMK 141 maddesi uyarınca tutuklu kalınan süreler bakımından maddi ve manevi tazminat davası açabilirsiniz.