Mesajı Okuyun
Old 27-03-2014, 14:02   #7
MiMi

Alıntı:
Yazan Av.Cengiz Aladağ
Bu durumda mahkeme davanın reddine karar vermelidir.
Bakınız CMK 223/7

Sayın Cengiz Aladağ,
Tam olarak alıntıladığınız CMK'nun 223. maddesinin 7. bendinde bahsedilen bir olayla karşılaştık.

Müvekkil hakkında aynı suç iddiasıyla aynı kişilerce 2 farklı dosyadan şikayet yapıldı.

Birinden takipsizlik kararını aldık, diğeri halen derdest. Ancak diğer dosya, karşılıklı olarak başkaca suçlar nedeniyle yapılan suç duyurularının birleştirildiği bir dosya haline geldi. Bunun içerisinde takipsizlik kararının verildiği suç da soruşturuluyor.

Ben en azından aynı suça ilişkin olarak bir takipsizlik kararı verildiğinden, diğer dosyaya da bunu bildireceğimiz için, o suç bakımından takipsizlik verileceğini düşünüyorum.

Ancak, burada yapmak istediğimiz, müvekkili mağdur etmek adına aynı suça ilişkin olarak mükerrer suç duyurusunda bulunan kişiler hakkında tazminat davası açmak. Araştırmalarım sonucu pek bir örneğine rastlamadım. Ancak suçsuz olduğunu bile bile 2 defa aynı şikayeti yapmanın bir müeyyidesi olmalı.

TCK'ya göre suç uydurmak desek, eylem niteliği itibariyle "suç teşkil eden" bir eylem olmadığından, karşı tarafın eylemi iftira suçu kapsamında değerlendirilebilir.

Bu durumda, resmi merciiler önünde haksız yere iki tane dosyada şüpheli sıfatıyla soruşturulan müvekkilim için manevi tazminat isteyebilir miyim? Bilgi ve tecrübelerinizi paylaşmanız ricasıyla..
İyi günler dilerim.