Mesajı Okuyun
Old 25-03-2014, 16:12   #5
maxxim

 
Varsayılan

Hakem heyetlerine yapılan başvurularda vekalet ücretine hükmedilmesinin talep edilmesi halinde, tüketici sorunları hakem heyetlerince verilecek kararlarda vekalet ücretine hükmedilmemesi gerektiği hususunda tüm hakem heyetlerinin bilgilendirildiğini belirten Yazıcı, şöyle devam etti:

"Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan 'Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi' başlıklı Tebliğ, 28 Aralık 2013 tarihli ve 28865 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Tebliğ uyarınca il ve ilçe tüketici sorunları hakem heyetleri nezdinde sunulacak hizmetlerde, hizmete konu olan işin değerinin yüzde 12'sinden aşağı olmamak üzere 250 liraya kadar; ancak hizmete konu işin değeri 250 liranın altında ise hizmete konu işin değeri kadar avukatlık ücretine hükmedilmesi gündeme gelmiştir.

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin yürürlüğe girmesinin ardından bu düzenlemenin kaldırılması amacıyla Türkiye Barolar Birliği ile görüşmeler yapılmış olmasına rağmen ancak bu konuda bir çözüm bulunamaması nedeniyle düzenlemenin yürütülmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Danıştay nezdinde dava açılmıştır. Barolar Birliğinin yapmış olduğu düzenlemenin yargı sisteminde hukukunu düzenleyen kanunlara aykırı olacağı bilinmesi gerekir. Yargı sisteminde usul hukukunu düzenleyen 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nda ve Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde de açıkça düzenlenmiştir. Buna göre karşı tarafa vekalet ücretine sadece yargı mercilerince hükmedilebilmesi ve bu yetkinin de kanunla düzenlenmesi gerekmektedir." der..