Mesajı Okuyun
Old 17-03-2014, 21:20   #1
av-g

Soru Alman eşin Türk eşe açacağı boşanma davasında yetki?

Merhaba, bu konu ile ilgili çok başlık olduğunun farkındayım ancak sorumun yanıtını aldığımdan emin olamadım ve özür dileyerek bir başlık da ben açıyorum.

Türk asıllı-Alman vatandaşı müvekkil, Konya'da yaşayan bir beyle evleniyor. 3 gün Konya'da geçirdikten sonra müvekkil Almanya'ya dönüyor. Eşi Almanca bilmediğinden kurs sürecini Konya'da geçirmek için o Konya'da kalmaya devam ediyor.

Müvekkil Almanya'da eşi Konya'da iken, bir süre sonra Konya'daki eş müvekkilin aramalarına cevap vermemeye başlıyor. Boşanma sebebi olabilecek türlü şeyler meydana geliyor vs. Nikah gerçekleşeli 3 ay olmuş ancak birlikte yaşantı sadece 3 gün.

Neticeten müvekkil boşanma davası açmak istiyor. Yetki hususunda, davanın Konya'da açılması gerektiğini düşünüyorum. Bir yandan da, İstanbul-İzmir-Ankara mahkemeleri ile ilgili düzenlemenin yabancılara karşı açılacak davalarda geçerli olduğunu anlıyorum. Ancak davacı müvekkil Alman ve davayı İstanbul'da açma şansımız olabilir mi?

Bir de, Almanya'da yaşayan Alman vatandaşı müvekkilin Türkiye'de yaşayan Türk vatandaşı ile evlenmesi Türk vatandaşlığını evlilik yoluyla kazanması ve bununla yabancılara ilişkin hükümlerden yararlanmasına engel olabilir mi?

Bir anlamı var mı bilmiyorum ama evliliğin Türkiye'de gerçekleşmiş olduğunu ancak Almanya'da müvekkilin evli görünmediğini de belirtmek isterim.