Mesajı Okuyun
Old 14-03-2014, 18:09   #1
empas

 
Varsayılan Uygulanmayan kesinleşmiş idare mahkemesi kararı

Merhabalar,

1)İstanbul’daki bir ilçe belediyesi 1991 yılında 2981 ve 3290 Sayılı kanunlar gereği,müvekkile arsa tahsis ediyor.Müvekkil de arsa bedelini ödüyor.Buraya kadar uyuşmazlık yok.

2)Müvekkil,ilgili belediyeden tapusunu talep ediyor.Belediye,bugün-yarın diye diye müvekkili oyalıyor.Bu süreçte müvekkil,kendisine tahsis edilen arsanın (tahsisten sonraki bir zamanda) belediyece ½’sinin başka bir şahsa tahsis edildiğini,tapuda da bu şahıs adına işlem yapıldığını haricen tapudan öğreniyor.Müvekkil, bu duruma itiraz etse de sonuç alamıyor.

3)Müvekkil,1992 yılında belediyenin kendisine tahsis ettiği arsanın ½’sinin sonradan başkasına tahsis edilmesi işleminin iptali talebiyle idare mahkemesine dava açıyor.İdare mahkemesi de “belediyenin müvekkilden başka bir şahsa arsanın ½’sinin tahsis edilmesi işleminin iptaline” karar veriyor ve karar Danıştay’dan da geçerek kesinleşiyor.

4)Müvekkil,yargı kararına uyulmasını bekliyor.Belediye de yargı kararına paralel olarak bir encümen kararı alıyor ve tapuya yazı yazarak,diğer şahıs üzerine kayıtlanan ½’lik bölümün terkin edilerek tamamının müvekkil adına tescilini talep ediyor.

5)Tapu,her nedense idare mahkemesi kararına ve bu kararın uygulanmasını isteyen belediyenin talebine uygun herhangi bir işlem yapmıyor.

7) Aradan geçen zaman içinde müvekkil,bu kez C.Savcılığı’na tapu sicil müdürlüğü aleyhine suç duyurusunda bulunuyor.c.Savcılığınca hukuki işlem mahiyetiyle takipsizlik kararı veriliyor.

8)Biz de tuttuk,Asliye hukuk mahkemesi’nde idare mahkemesi kararını uygulamayan tapu sic.müdürlüğünü ve ilgili belediyeyi hasım göstererek (yargı kararına uyulmamasından dolayı tazminat haklarımızı saklı tutmak suretiyle) hükmen tescil davası açtık.
9)Bilirkişi raporunda aynen şöyle bir ibare var: “…tapu kaydının eski hale getirilmesi tapu müdürlüğünün re’sen uygulayacağı bir iş olmayıp,ayrı bir bir tapu iptal tescil davası ile mümkündür.”
Şimdi, andığım idare mahkemesi kararının hiçbir kıymeti harbiyesi yok mu? Yani lehimize verilen idare mahkemesi kararı müvekkile bir hak sağlamıyor mu? Yargı kararları bağlayıcı değil mi? İdare,yargı kararlarını hem de geciktirmeksizin yerine getirmekle yükümlü değil mi? Yoksa gözden kaçırdığım bir nokta mı var ?
Saygılarımla…