13-03-2014, 18:22
|
|
|
Merhabalar. Türk vatandaşlığından izinle çıkmış olan kişiler yani mavi kartlıların borçlanma olayları farklı oluyor. Sadece Türk vatandaşı olanlarda SGK nın kişinin 4A dan mı 4B den mi emekli olacağı ve buna ilişkin borç tahakkuku işlemi vardır. Mavi kartlıların işlemi kuruma başvuru tarihinde Türk Vatandaşı olmadığı gerekçesi ile direk reddediliyor. Bu sebeple kuruma başvuru sizin için çok büyük bir zaman kaybı olmayacağı gibi avantajları da olacak. Kaldı ki ben kuruma başvurunun şart olduğunu düşünüyorum. Zira yargılama sırasında kişinin ilgili SGK dan sigorta dosyası isteniyor. Davalı olarak da SGK yı gösterdiğimizden kuruma bir başvuru olmalıdır diye düşünüyorum. Kuruma başvuru yapmadan direk dava açtığım ender dosyalarımın birinde hakim neden kuruma başvurmadınız, belki kabul edecekti diye bir sorusu oldu. Bu konuda binlerce red cevabının olması hakimi pek ikna etmedi gibi. Ben ilerde böyle bir sorunla karşılaşmamanız için kuruma başvurun derim. Dediğim gibi bu sizin çok vaktinizi almayacak. SGK nın iş yüküne göre en geç 2 ayda red cevabı geliyor. Bir de kuruma başvurmanın şöyle bir avantajı vardır. Her yıl borçlanmanın yaptığı kur artıyor. Siz başvurmadan dava açtığınızda kabulden sonra istisnasız temyiz edilecek, temyizden onanacak, ancak ondan sonra başvuru yaptığınız tarihteki kur üzerinden borçlanma yapılacak. Borçlanmanın yüksek miktarlardan yapıldığı düşünülürse müvekkilinizin maddi olarak bir zararı olacak. Şayet kuruma başvuru yapıp red kararı aldıktan sonra dava dilekçenizde borçlanma ile birlikte borçlanma miktarının kuruma ilk başvuru tarihindeki prime esas asgari günlük tutar üzerinden yapılmasını isterseniz daha karlı olursunuz. Karar sizin olmakla birlikte kuruma başvurunun hem hukuki hem de maddi faydasının olduğu kanaatindeyim.
|