Mesajı Okuyun
Old 10-03-2014, 16:14   #1
av.koray

 
Önemli Mülkiyet hakkının tespiti?

Müvekkilim iki kardeş. Annesinden miras olarak bir ev kaldı. Ancak bu ev 76 depreminde afetevleri olarak nitelendirilen evlerden olup Bayındırlık İskan Bakanlığı tarafından tahsis edildi.Tahsis belgesinde ve tapu kaydında sadece X kızı Y.Z olarak geçmekte. Kimliğe ilişkin başkaca hiçbir belge ve kayıt bulunmamakta .İntikal için başvurduğumuzda ise İl sınırlarında X kızı Y.Z adında bir kayda rastlanılmadığından intikal talebimizin yerine getirilemediği belirtildi. Halbuki murisin nufus kaydında evlenerek X iline gittiğine dair ibare var ve murise ait nüfus kaydı mevcut.

Aklıma sadece mülkiyet hakkının tescili davası açmak var ancak aşağıda vermiş olduğum Yargıtay kararında da bu husus olumsuz sonuçlanmış. Saygıdeğer meslektaşlarım bu hususta elinizde yargı kararı mevcut ise ya da hangi dava açmam gerektiği konusunda bir fikir verirseniz çok sevinirim.Saygılarımla..




T.C. YARGITAY
14.Hukuk Dairesi
Esas: 2005/11083
Karar: 2005/12410
Karar Tarihi: 27.12.2005
(Tapu Sicili Tüzüğü m. 25)
Dava: Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 20.7.2005 gününde verilen dilekçe ile tapudaki kimlik bilgilerinin düzeltilmesi ve tespit istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 13.09.2005 günlü hükmün Yargıtay’ca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü.
Karar: <Mülkiyet Hakkının Tescili> başlıklı Tapu Sicil Tüzüğü’nün 25. maddesinde kütükte bulunması zorunlu bilgiler; malikin adı, soyadı, baba adı, edinme nedeni, tarih ve yevmiye numarasından ibarettir. Görülüyor ki; bunların arasında malikin doğum tarihi, nüfusa kayıtlı olunan yer, hane, cilt ve sayfa numarası yer almamıştır. Dolayısıyla, Tapu Kütüğü’nde bulunması zorunlu olmayan nüfus bilgisinin tapu kaydına ilavesi veya düzeltilmesi dava yoluyla istenemez. Şayet kadastro tespiti sırasında yapılan yanlışlığın veya kayıtların tutulması sırasında idarece yapılan bu tür yanlışlıkların düzeltilmesi gerekiyor ise; bu talebi karşılayacak yer mahkeme değil Tüzüğün 87. maddesinde vurgulandığı üzere ilgili Tapu Sicil Müdürlüğü’dür.
Mevzuatın idari mercileri görevli kıldığı bir konuda mahkemece tespit hükmü de kurulamayacağından doğum tarihi, hane, cilt ve sayfa numarasının nüfus kayıtlarına göre düzeltilmek suretiyle tapu kayıt maliki ile davacının miras bırakanının aynı kişi olduğunun tespit istemiyle açılan davanın reddi yerine istemin hüküm altına alınması doğru olmadığından karar bozulmalıdır.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle; davalı idare vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 27.12.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi.