05-03-2014, 17:15
|
#2
|
|
Sayın meslektaşım, dediklerinize tamamen katılmakla beraber uygulamada yaşamaya başladığım bir sıkıntıdan da bahsederek yardımlarınızı rica edeceğim.
Kanun değişikliğinden sonra ilam vekalet ücretleri maktu oldu. Bunda bir ikilem yok. Yalnız cümlenin devamında yer alan ''...her türlü vekalet ücreti...'' ile kanunun ne amaçladığı açıkça belli değil bence. Gerekçesinde de yer almamış. Nasıl kanun hazırlıyorlarsa artık?
E haliyle icra daireleri bu ibarenin icra vekalet ücretini de kapsadığı görüşünü benimsiyor. Yani onlara göre icra vekalet ücretleri de maktu olacakmış. Burada görev alan Hazine avukatıyla yaptığım görüşmede ki kendisi kamulaştırma konusunda kitap da yazmıştır, kanun maddesinin icra vekalet ücretlerini kapsamadığı yönünde görüş bildirdi. Ona göre kanun idari-hukuki davalar ayrımı oluştuğu için bu ibareyi koymuş.
Nitekim bununla da yetinmeyerek borçlu Karayolları Bölge Müdürlüğünü arayarak onların avukatına da açık açık sordum. İcra vekalet ücreti konusunda kamu kurumu olarak bir uygulamanız var mı? Müfettiş görüşü vs gibi yani. Kendisi de bana bilmediğini ertesi gün ararsam cevap verebileceğini söyledi.
Ertesi gün aradığımda ''Avukat hanım o konuda sıkıntı yok, icra vekalet ücreti nispi '' dedi. Buna rağmen icra dairesi dosya hesabı istediğimde icra vekalet ücretini maktu olarak hesapladı, karar da verdi. Şimdi kendi istekleri ile nispi vekalet ücreti de yatırsalar, o parayı alabilmek için icranın kararını şikayet yoluna gitmek zorundayım sanırım.
Sizin icra vekalet ücretlerinin nispi yahut maktu olup olmadığına ilişkin bir bilginiz var mı? Bu konuda Yargıtay
kararı da bulamadım.Saygılar
|