Mesajı Okuyun
Old 27-02-2014, 13:00   #6
Av. Fırat BİLBAY

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Nevra Öksüz
Sayın phrat,

Bildiğiniz üzere kambiyo takibinin müstenidi senet, kambiyo vasfını haiz değilse borçlunun, 5 gün içerisinde şikayet yoluyla icra mahkemesine başvurması gerekir. Eğer süresinde şikayet veya itiraz varsa icra mahkemesi de bu hususu re'sen dikkate alır. Somut olayınızda kooperatifin SÜRESİNDE bu şekilde bir şikayeti veya itirazı olmadığından BORÇLU, artık senedin kambiyo vasfı olmadığını ileri süremez. Yani bu durumda kambiyo senedi vasfında olmayan senet, kambiyo vasfını kazanmaz; sadece borçlunun, bu durumu ileri sürmek hakkı ortadan kalkar. Senet, kambiyo vasfında olmayan senet olmaya devam eder.

Zamanaşımı ileri sürüldüğünde mahkeme, öncelikle taraflar arasındaki hukuki ilişkiyi tespit edecektir; ki hangi zamanaşımı süresini uygulayacağını belirleyebilsin. Somut olayınızda Yargıtay da zamanaşımı değerlendirmesi yaparken öncelikle taraflar arasında kambiyo ilişkisi olmadığını belirlemiştir; ki hangi zamanaşımını uygulamak gerektiğini belirleyebilsin. Dolayısıyla kararda bir yanlışlık olmadığı kanaatindeyim.


P.S: Siz gerçi usul açısından adillikle ilgili bir şey soruyorsunuz ama yanlış anlamayacağınızı ümit ederek somut olay hakkında "adillik" konusundaki düşüncemi de yazmak istedim: kooperatifin, B'ye borçlu olduğu bir mahkeme kararı ile kesinleşmiş ve kooperatif, B'ye, işbu borcunu ödememiş. Adalet, borçlunun borcunu ödemesidir.

Saygılar...

Sayın Öksüz,

Değerli görüşlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Objektif yorumlar almak ve biraz da şeytanın avukatlığını yapmak için somut hadiseyi yukarıdaki gibi sundum. Aslında alacaklı B'nin vekili olduğumu söylemek isterim

Alacaklının mahkeme ilamına dayanan alacağını tahsil edebilmesi bence de adil olandır. Ben de zamanaşımı itirazının buna dayalı olarak reddini istemiştim. Borçlar kanunu madde 156:

"Zamanaşımının kesilmesiyle, yeni bir süre işlemeye başlar.
Borç bir senetle ikrar edilmiş veya bir mahkeme ya da hakem kararına bağlanmış ise, yeni süre her zaman on yıldır."


Fakat bu hükmün kambiyo senetlerine uygulanamayacağına dair çok eski tarihli bir İBK var. Ben bu İBK'nın hem netice hem de gerekçe bakımından yanlış olduğunu düşünüyorum..

Neticede yüksek mahkeme benim sunduğum değil, kendi tespiti olan gerekçelerle lehime karar verdi. Öte yandan, kambiyo senedi unsurlarına itiraz gelmediği takdirde kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile takip konusu edilen evrakın kambiyo senetlerine uygulanan zamanaşımı ile mukayyet olması gerektiği hususundaki ısrarımı, adil olanın bu olduğu yönündeki inancımı koruyorum..

Teşekkürlerimi ve saygılarımı sunarım..