21-02-2014, 18:53
|
#6
|
|
El atmanın önlenmesi ve ecrimisil davası açılacaksa ben de Asliye Hukuk Mahkemesinin görevli olduğu görüşüne katılıyorum.
Dava konusunun kat mülkiyeti kanunu kapsamında olması ilk olarak akla sulh hukuk mahkemesinin görevli olacağını getiriyor. Fakat dava, kira sözleşmesine dayanmadan hâksiz işgalci / fuzuli şagil olarak halen daireyi tahliye etmeyen davalının haksız fiili nedeniyle açılacaktır.
HMK.nun 2.maddesine göre mal varlığı haklarına ilişkin davaların değer ve miktarına bakılmaksızın asliye hukuk mahkemesinde görüleceği öngörülmüştür.
Yargıtay 6. Hukuk Dairesi tarafından verilen yakın tarihli bir kararda da benzer şekilde bu husus ifade edilmiştir:
ÖZET : Dava, fuzuli işgal nedeni ile kiralananın tahliyesi isteğine ilişkindir. Davacı ile üst kiracı arasında düzenlenen fesih protokolü ile kira sözleşmesinin karşılıklı olarak feshedildiği anlaşılmaktadır. Kira sözleşmesinin feshedilmesi üzerine üst kiracı ile davalı alt kiracı arasındaki sözleşme de buna bağlı olarak sona ermiş olup, davalı fuzuli şagil durumuna düşmüştür… Davacı, 6100 sayılı HMK.nun yürürlüğünden sonra açtığı bu davada, kiracısı ile olan ilişkisinin sona ermesinden sonra davalının fuzuli şagil olduğunu ileri sürerek tahliyesine ve ecrimisil bedelini yatırması için Beşiktaş İş Bankası Şubesi'ndeki banka hesabının tevdi mahalli olarak tayinini istemiştir. Dava dilekçesindeki "tahliye" sözcüğünün "el atmanın önlenmesi" isteği olarak kabulü gerekir. 6100 sayılı HMK.nun 2.maddesine göre mal varlığı haklarına ilişkin davaların değer ve miktarına bakılmaksızın asliye hukuk mahkemesinde görüleceği öngörülmüştür. Mahkemece görevsizlik kararı verilmesi gerekir” (YARGITAY 6. HUKUK DAİRESİ 18.6.2012 T. 2012/5811E. 2012/9085K.tarihli kararı)
|