|
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan avukatburcu |
 |
|
|
|
|
|
|
Konuyu açan, alacağın bir kısmı için dava açacağım, bu dava kısmi dava mıdır yoksa belirsiz alacak davası mıdır diye sormuş.
...
Sizin bakış açınıza göre her bilirkişiye giden dosya belirsiz alacak oluyor ki açılan davanın isminde ölçütün bilirkişi incelemesi olması biraz düşündürücü. Davada şu kadar alacağım var diyorsunuz mahkeme de "bence alacağı var ama tutar konusunda haklı mı? bir hesap et bakalım" diye bilirkişiye gönderiyor.
Bilirkişi raporu bir delildir, davanın çeşidini belirleyici değildir. Ayrıca bu davalarda mahkemeler dosyayı bilirkişiye göndermeden kendisi karar vermeye başladı, hangi masrafların iadesine karar vermek gerektiğini ezbelediler. Alacak tutarı o kadar belirli yani.
|
|
 |
|
 |
|
Hukuk tartışıldıkça zenginleşir. Tartışıyor olmak güzel benimle tartıştığınız için teşekkürler. Bu tartışmalar esnasında ezbeler bozulur, yeni şeyler kazanılır bu da güzel. Benim fikrimi çürütüp, yanıldığımı ortaya koyana saygı duyar, beni yanlıştan uzaklaştırdığı ve bana yeni bir şey öğrettiği için teşekkür ederim.
Gelelim ilk soruya;
|
|
|
|
Sayın meslektaşlarım; banka müvekkilime dosya masrafı ile ilgili ne kadar kesinti yapıldığına ilişkin belgeyi ancak parası karşılığında veririm demektedir. Müvekkilim de fazladan daha da para vermemek için dava açalım talebi ile bize geldi. Rakamı tam olarak bilmediğimiz için açılacak dava kısmi dava mı belirsiz alacak davası mı? okuduğum makalelere göre açılacak dava, kısmi dava niteliğindedir. Değerli yorumlarınızı bekliyorum, teşekkür ederim.
|
|
 |
|
 |
|
Bunun neresinde alacağın bir kısmı için dava açacağım denmektedir?
Ayrıca ben HESAP İÇİN dedim her bilirkişi için demedim... Hakim hesabı dahi yapılacaksa bu BELİRSİZLİKten dolayı değil midir? Bu belirsizliği sıradan TÜKETİCİ bilebilir mi? Tüketicinin kafasında ki olgu FAZLA MASRAF ALINDIĞIDIR ve NE KADAR ALINMASI GEREKTİĞİNİ BİLMEMEKTEDİR. BİLMESİ DE BEKLENEMEZ.
Ve yine sizin beyanınıza göre ALACAK O KADAR BELİRLİ İSE neden KISMİ DAVAYA yönlendiriyorsunuz?
HMK md. 109/2 "Talep konusunun miktarı, taraflar arasında tartışmasız veya açıkça belirli ise kısmi dava açılamaz"