Mesajı Okuyun
Old 18-02-2014, 19:18   #2
Av.şükrü söğüt

Sayın meslektaşım,
Sizin de bildiğiniz gibi ortak yer ve tesislerden elde edilecek faydanın arttırılması veya bunları kullanmanın daha doğru veya düzgün olarak kullanılmasının sağlanması amacıyla yapılacak her türlü ilaveler ile yenilik ve değişikliklerin toplu yapı kat malikleri kurulunca(eğer yönetim planı ile toplu yapı temsilciler kurulu oluşturulmuş ise toplu yapı temsilciler kurulunca) sayı ve arsa payı çoğunluğu sağlanarak alınacak karar üzerine toplu yapı yönetim kurulu(site yönetimi) tarafından uygulanabilir.Ancak sorunuzda olduğu gibi ortak yere,temelli kalmak niyeti olmasa bile Cafe olarak kullanılacak bir prefabrik yapının yapılabilmesi için toplu yapı kat malikleri kurulunun karar alması yeterli olmayıp yapılacak yapının imar mevzuatına da uygun olması gerekir.Bu nedenle yapının imar mevzuatına aykırılık teşkil edip etmeyeceğinin de gözönüne alınması gerekir.Sorunuzdan toplu yapıda kat irtifakı-kat mülkiyeti kurulduğunu anladığımdan;müteahhide ait olup satamadığı bağımsız bölümlere ilişkin olmak üzere yönetim planında bu bağımsız bölümlerin ortak giderlere katılmayacağına ilişkin özel bir hüküm bulunmadıkça toplu yapı yönetim kurulu, müteahhitten satamadığı bağımsız bölümlere isabet eden ortak giderleri isteyebilir.Müteaahhit ile arsa sahibi arasındaki arsa payı karşılığı inşaat yapım sözleşmesinde ortak giderlere katılmayacağına ilişkin özel bir hüküm bulunması toplu yapı yönetim kuruluna karşı hiçbir şekilde ileri sürülemez.Böyle bir hüküm arsa sahibi ile Müteaahhit arasındaki iç ilişkiden doğan bir sorundur.yani arsa sahibi ile müteahhit arasında çözülmelidir.Saygılarımla.Av. Şükrü söğüt