Mesajı Okuyun
Old 15-02-2014, 18:08   #1
lawyer_33

 
Varsayılan Karşılıklı Borç Yükleyen Sözleşmenin Feshi

Merhaba;


Müvekkilim, İdareden bir kısım kamu binaların bakım-onarım işini alan yüklenici bir firma ile bir " taşeron sözleşmesi" imzalamıştır. Yüklenici firma anılan sözleşme şartlarını gereği gibi yerine getirmemektedir ve taşeron müvekkilim bu sözleşmeyi feshetmek istemektedir. Bu noktada;


* Söz konusu sözleşmeyi BK 123 uyarınca salt "Karşılıklı Borç Yükleyen Sözleşme" olarak nitelendirip "sözleşmeden dönme" seçeneğine gidilirse sözleşme hiç kurulmamış gibi karşılıklı yapılan edimlerin geri istenmesi halinden bahsedilmekte. Bu durumda yaptığı ödemeleri geri isteyen karşı tarafa karşı yaptığı restorasyonları müvekkilim nasıl geri isteyecektir. Bu durumun uygulaması nedir? Kaldı ki; müvekkilimin içerde hala alacağı bulunmaktadır.


* Sözleşme kendi içinde süreklilik arz eden/borç doğuran bir sözleşme olduğundan BK 126 çerçevesinde ileriye dönük "sözleşmenin feshi " seçeneğinden bahsedilebilir mi? Yoksa adı "taşeronluk sözleşmesi" olsa da bu sözleşme bir nevi "eser sözleşmesi" olarak nitelendirecek olursak bu tip bir sözleşme belli bir süreye yayılsa da ani sonuçlu sözleşme kabul edildiğinden BK 126 mad. uygulama imkanı yok mudur?


* Müvekkilim artık bezmiş olduğundan karşı tarafla (yüklenici) artık çalışmak istememekte ve işi derhal bırakmak istemektedir. Dolayısıyla BK 117 mad. çerçevesinde borçluyu temerrüde düşürme yoluna gitmeyi istememektedir. Yüklenici ile tanıklar gözetiminde yapılan görüşmelerde yüklenici, sözleşmeye konu edimleri yerine getirmeyeceğini açıkça belirtmiştir. Bu durumda BK 124/1 mad. uyarınca borçlunun tutumundan dolayı süre verilmediğinden bahisle fesih yapılabilir mi? Tanıkların bu konudaki beyanı olası bir mahkeme safhasında göz önünde bulundurulur mu ?


Değerli görüş ve tecrübelerinize ihtiyaç duymaktayım.