Mesajı Okuyun
Old 13-02-2014, 18:10   #3
alperyldrm

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.ismail
Merhabalar; çek iptali konusu muhtelif forumlarda tartışılmış ancak bir hususun cevabını bulamadığım için yeni bir konu açmış bulunuyorum..

- Müvekkilin kasasından çalınan bir kısım kıymetli evrak, hasımsız çek iptali davası ile iptal ediliyor ve karar kesinleşiyor. ( Maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmediği tartışmasız.. )

- Çalıntı çekler hep aynı kişi tarafından sahte faturalarla birlikte faktoring şirketlerine veriliyor. Faktoring şirketi kötü niyetli olarak, çek iptali davasını ve ödeme yasağını muhatap bankaya ibraz tarihinde öğrenmesine ve bu durum çekin arkasına işlenmesine rağmen, çeki iptal davasına getirip ibraz etmiyor. Ve çekleri icra takibine koyarak keşideci ve diğer cirantalardan haciz baskısı yoluyla tahsilatına girişiyor.

- Daha sonra merciye yapılan itirazlardan sonra; faktoring şirketi çek iptalinin kaldırılması talepli davasını açıyor. Şu an bu dava derdest..

- Bizim amacımız ise; bir çekte iki yetkili hamil olamayacağından bu çekin yetkili hamilinin bizim olduğumuzu ispat ederek çeklerin istirdatını sağlayıp çeklerimizi geri almak..

Burada sormak istediğim husus ise; çek her ne kadar şekli anlamda iptal edilmiş olsa da ve iş bu çek ile ilgili çek iptalinin iptali davası derdest olsa da faktoring şirketinin elindeki 5 tane çekimizi geri almak için ayrıca bir çek istirdatı davasını şuanda ikame etmeli miyiz ?
Yoksa çek iptalinin iptali davasının neticesini mi beklemeliyiz ?

Şahsi fikrim, çek iptali kararının iptali faktoring şirketinin talebinin tersine reddedilse dahi; bizim için nihai amaç çeklerin yetkili hamili olduğumuzu ispat ederek çeklerin istirdatını sağlamak olduğundan çek iptalinin iptali davasının neticesini beklemeksizin istirdat davasını ikame etmemiz gerektiği yönünde..Çünkü bir yandan çekin ilgili faktoring şirketinin elinde olduğunu öğrendiğimiz tarihten itibaren 1 yıllık sürenin işlediğini düşünüyorum..


Bu konuda fikirlerini ve varsa ilgili Yargıtay kararlarını ibraz edebilecek meslektaşlarıma şimdiden teşekkürler..

Sayın Meslektaşım,

Çek iptali davasın devam ederken çeki elinde bulunduran hamil, yetkili hamil olduğunu beyan ederek mahkemeye başvurursa mahkeme, davacıya istirdat davası açması için süre vermektedir. Buradaki istirdat davası İİK'dan değil Ticaret Kanununundan kaynaklanmaktadır.

Dolayısıyla çek iptalinin kaldırılmasına ilişkin bir dava sonucunda da Mahkeme çek iptalinin iptaline karar verecek ise size de istirdat davası açması için süre verecektir.

Yani, "çek iptali davasında yetkili hamil olduğunu iddia ederek mahkemeye başvurulması" ile "yetkili hamil olduğundan bahisle çek iptalinin iptaline karar verilmesi" aynı şeydir. Bu iki durumda da mahkeme;
1-çek iptali davasındaki davacısına yani size istirdat davası açması için süre verecektir.
2-Çek iptalinin iptali davasındaki davalıya yani size istirdat davası açması için süre verecektir.