|
|
|
|
Merhabalar; çek iptali konusu muhtelif forumlarda tartışılmış ancak bir hususun cevabını bulamadığım için yeni bir konu açmış bulunuyorum..
- Müvekkilin kasasından çalınan bir kısım kıymetli evrak, hasımsız çek iptali davası ile iptal ediliyor ve karar kesinleşiyor. ( Maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmediği tartışmasız.. )
- Çalıntı çekler hep aynı kişi tarafından sahte faturalarla birlikte faktoring şirketlerine veriliyor. Faktoring şirketi kötü niyetli olarak, çek iptali davasını ve ödeme yasağını muhatap bankaya ibraz tarihinde öğrenmesine ve bu durum çekin arkasına işlenmesine rağmen, çeki iptal davasına getirip ibraz etmiyor. Ve çekleri icra takibine koyarak keşideci ve diğer cirantalardan haciz baskısı yoluyla tahsilatına girişiyor.
- Daha sonra merciye yapılan itirazlardan sonra; faktoring şirketi çek iptalinin kaldırılması talepli davasını açıyor. Şu an bu dava derdest..
- Bizim amacımız ise; bir çekte iki yetkili hamil olamayacağından bu çekin yetkili hamilinin bizim olduğumuzu ispat ederek çeklerin istirdatını sağlayıp çeklerimizi geri almak..
Burada sormak istediğim husus ise; çek her ne kadar şekli anlamda iptal edilmiş olsa da ve iş bu çek ile ilgili çek iptalinin iptali davası derdest olsa da faktoring şirketinin elindeki 5 tane çekimizi geri almak için ayrıca bir çek istirdatı davasını şuanda ikame etmeli miyiz ?
Yoksa çek iptalinin iptali davasının neticesini mi beklemeliyiz ?
Şahsi fikrim, çek iptali kararının iptali faktoring şirketinin talebinin tersine reddedilse dahi; bizim için nihai amaç çeklerin yetkili hamili olduğumuzu ispat ederek çeklerin istirdatını sağlamak olduğundan çek iptalinin iptali davasının neticesini beklemeksizin istirdat davasını ikame etmemiz gerektiği yönünde..Çünkü bir yandan çekin ilgili faktoring şirketinin elinde olduğunu öğrendiğimiz tarihten itibaren 1 yıllık sürenin işlediğini düşünüyorum..
Bu konuda fikirlerini ve varsa ilgili Yargıtay kararlarını ibraz edebilecek meslektaşlarıma şimdiden teşekkürler..
|
|
 |
|
 |
|
İlk soruma cevap gelmedi ama bir soru daha sorayım. Çeklerden iki tanesi için daha önceki meslektaşımız İcra Mahkemesi'nde borca,ferilerine ve imzaya itiraz etmiş. Bu dava mercide derdest..Burada imza incelemesinden sonra takibin müvekkil adına iptal edileceğini düşünüyorum.
Ancak çek bedelinin tahsili için yetkili hamil olduğumuzu ispat etmek için bu mercide itiraz edilen çeklerin de istirdat davamıza dahil edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Mercideki dava devam ederken, bu çekleri genel mahkemede istirdat konusu yapmamıza bir engel yoktur diye düşünüyorum.
Çekler için borca itiraz edilmesi ve ilk soruda belirttiğim karşı taraf tarafından açılan çek iptali kararının ortadan kaldırılması davasının açılması, tarafımızca genel mahkemede açılacak dava konusu çeklerin istirdatı davası için işleyecek zamanaşımını keser mi ?
Yardımcı olacak meslektaşlarıma şimdiden teşekkürler..