Mesajı Okuyun
Old 08-02-2014, 15:49   #6
Av.Nevra Öksüz

Sayın üye14977.,
Alıntı:
Yazan üye14977.
... ben de "tasarrufun iptali" ve "haciz" temalı yorumumla Yargıtay Kararı'na paralel bir düşüncede olduğumu memnuniyetle gördüm...

Söyleminizden kaynaklı olarak forumu takip edecek olanlar 3 no'lu mesajınızda yazdıklarınızla Yargıtay kararının aynı olduğunu ve "kararı okumaya gerek olmadığını" düşünebilir ve böylece yanlış işlem yapabilirler.

Sizin öneriniz:
Alıntı:
Yazan üye14977.
..."hukuken" yapılabilecek tek şeyin hâlihazırda devam eden boşanma davasında "ihtiyati haciz kararı" alınması olabilecektir...

şayet aile mahkemesinde bu kararı alabilirseniz...
şeklindedir. Yani tazminat alacağına mesnetle "aile mahkemesinden", "halihazırda tapuda 3. kişi üzerine kayıtlı olan taşınmaz"ın üzerine ihtiyati haciz talep edilmesini öneriyorsunuz??? Aile mahkemesinin bu şekilde bir talebi kabulünün hukuken söz konusu olamayacağı kanaatim bir yana;

Eklediğim Yargıtay kararına konu davada "genel mahkemede" muvazaa nedeniyle satışın iptali talep edilmiş; yerel mahkeme de sizin yazdığınız:
Alıntı:
Yazan üye14977.
...ortada kesinleşmiş bir alacağın olması ve borçlunun da acz içinde olması gerektiği aranacaktır. takdir ederseniz ki sizin açınızdan en azından ilk unsur gerçekleşmiş değil...
şekilde düşünerek:
Alıntı:
Yazan yerel mahkeme kararı
...davacının elinde, davalı C____ hakkında kesinleşmiş bir alacağa ilişkin karar ve belge yokluğu gerekçesiyle...
davayı reddetmiştir.

Yargıtay ise:
Alıntı:
Yazan Yargıtay 4 HD
...satış işlemlerinde danışıklılığın bulunup bulunmadığı konusu araştırılmalı; davalıların danışıklı bir davranış içinde bulundukları sonucuna varılması durumunda, davacıların açtıkları tazminat davasının sonucu beklenilmeli, o dava sonunda davacının tahsili gereken bir alacağı bulunduğu takdirde İcra ve İflas Yasasının 283/1. maddesi benzetme yoluyla uygulanmak suretiyle, tapu iptaline gerek olmadan davacıların alacaklarını alabilmelerini sağlamak için dava konusu taşınmazın haciz ve satışını isteyebilmeleri yönünde hüküm kurulmalıdır...

gerekçesiyle yerel mahkeme kararını bozmuştur.

Neticeten; forum konusunu takip edeceklere; şerhlere ekli ve 4 no'lu msj.ımda linkini verdiğim Yargıtay kararını incelemelerini öneriyorum.

Saygılar...