Mesajı Okuyun
Old 05-02-2014, 17:06   #2
Av.Karahan

 
Varsayılan

Sayın magistra175
Ceza mahkemesinin kesinleşmiş mahkumiyet kararı ve o kararın dayanağı maddi vakıalar hukuk hakimini bağlar.
Davalının ceza mahkemesinin kararıyla kesinleşen eylemlerinin vaki olmadığı hukuk mahkemesinde tartışma konusu yapılamaz. Sadece bu eylemlerin ne oranda kusuru gerektirdiği incelenebilir. ( 10 H.D 1.12.1981, 5692/6273, HD. 1982/2-267, no:74)

Bu bilgiler ışığında kanaatimce;

Somut olayınızda ceza davası sebebiyle sanık tarafından tefecilik suçunun işlendiğinin sabit görülerek bu doğrultuda verilen mahkeme kararının kesinleşmesi halinde icra takibine istinaden açılan menfi tespit davasında hukuk hakimini maddi vakıalar bakımından bağlayacağını ve bu hususun göz önünde bulundurularak karar verileceğini düşünmekteyim. Ancak menfi tespit davasının karar düzeltme aşamasında olması ve karar düzeltme sebeplerinin sınırlı olması hasebiyle şu aşamada ceza davasından verilecek olan kararın menfi tespit davasını etkilemeyeceğini düşünmekteyim.

Son olarak takibin durdurulması kararının verilmesinde görevli ve yetkili mahkeme takibin yapıldığı yerde ki İcra Mahkemesi olduğundan Ceza Mahkemesinin takibin durdurulması yönünde tedbir kararı vermesinin mümkün olmadığı düşüncesindeyim. Saygılarımla;