Tüm meslektaşlarıma iyi çalışmalar diliyorum. Benim görüş almak istediğim konuyu gerçekleşen olayları anlatarak paylaşmak istiyorum:
1-Sanık hakkında "e-posta araçlarının kullanılması sureti ile hakaret" suçunun işlendiğinden bahisle mahkumiyet kararı verilmiştir.
2-Sanık, temyiz süresini kaçırmış ve yerel mahkeme tarafından temyiz istemi süre yönünden reddedilmiştir.
3- Sanık temyiz isteminin reddi kararı ile birlikte yerel mahkeme kararını temyiz etmiştir.
4- Yerel mahkeme temyiz istemi olmasına rağmen dosya hakkında her nasılsa kesinleşme işlemi yapmış ve Cumhuriyet Savcılığından dosyanın infazını talep etmiştir.
5-İlgili Savcılık dosyanın infazını gerçekleştirmiş ve sanık, kesinleşmeyen hapis cezasını ceza evinde çekmiştir.
6-Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığındaki bu dosya 6352 sayılı yasanın geçici 1. fıkrası gereği lehe hüküm araştırması yapılması için yerel mahkemeye geri gönderilmiştir. ve yapılan inceleme sonucu yerel mahkeme lehe hüküm olmadığına kanaat getirmiştir.
Benim sorularım ise şöyle:
1-Temyiz süresi kaçırıldığı için yerel mahkemenin dosyanın infazını isteme yetkisi var mı?
2-Sanık kesinleşmeyen mahkeme kararına istinaden ceza evinde kaldığı süreler için herhangi bir tazminat talebinde bulunabilir mi? Yargıtay tarafından cezasının onanması ihtimali bu tazmin yükümlülüğünü ortadan kaldırır mı?
3-Eğer yerel mahkemenin uygulaması hukuka aykırı ise (ki bence öyle) bu işlem sebebi cezai sorumluluğu var mı? (kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu TCK 109)
Değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkür ediyorum