28-01-2014, 15:27
|
|
|
görevsizlik kararı + vekalet ücreti
Saygıdeğer Meslektaşlarım,
her ne kadar sormak istediğim konuya ilişkin olarak KMK m.331/2'de "Görevsizlik, yetkisizlik veya gönderme kararından sonra davaya bir başka mahkemede devam edilmesi hâlinde, yargılama giderlerine o mahkeme hükmeder." şeklinde bir hüküm varsa da, aradığım cevabın zikrettiğim maddede düzenleme alanı bulmadığını düşünüyorum.
sorum özetle şu:
Müvekkil Davalı aleyhine Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan davada "görevsizlik itirazında" bulundum. nitekim mahkeme bu itirazımızı yerinde görerek, davayı görev yönünden reddetti ve uyuşmazlığın Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülmesi gerektiğine işaret etti. keza bu kararda "yargılama giderleri ile vekalet ücretinin görevli mahkemece değerlendirilmesi" gerektiği şeklinde hüküm tesis etti.
bunun üzerine karşı tarafım, usulüne uyarak dosyayı Sulh Hukuk Mahkemesi'ne gönderdi. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde yapılan yargılama sonucunda dava bu defa esastan reddedildi. ne var ki Sulh Hukuk Mahkemesi'ne ait gerekçeli kararda sadece kendi davasına ilişkin olarak "400,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak, davalıya verilmesine" şeklinde karar verildi. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin görevsizlik kararı çerçevesinde ne bir yargılama giderinden ne de vekalet ücretinden bahsedildi.
diğer açıdan gerek HMK'nın ilgili, gerekse de AAÜT'nin "görevsizlik veya yetkisizlik nedeniyle dava dilekçesinin reddine, davanın nakline veya davanın açılmamış sayılmasına ön inceleme tutanağı imzalanıncaya kadar karar verilmesi durumunda Tarifede yazılı ücretin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra karar verilmesi durumunda tamamına hükmolunur. Şu kadar ki, davanın görüldüğü mahkemeye göre hükmolunacak avukatlık ücreti, ikinci kısmın ikinci bölümünde yazılı miktarları geçemez." şeklindeki hükmü uyarınca "görevsizlik kararı" bağlamında karşı taraf ücretinin de ayrıca takdir edilmesi gerekliliğini düşünüyorum.
size göre, Sulh Hukuk Mahkemesi'nin ayrıca "görevsizlik kararı" bağlamında ayrıca bir vekalet ücreti takdir etmesi gerekmez miydi?
bilgisi olan ve/veya yorum getirebilecek arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.
|