28-01-2014, 14:30
|
#2
|
|
Anladığım kadarıyla müvekkiliniz kamu ihale sözleşmesini devretmek istemektedir.Değerlendirmemi bu hususu nazara alarak aktarıyorum.
Sözleşmenin devri, sözleşme imzalandıktan sonra yüklenicinin değişmesini ifade etmektedir. Bu değişiklik, konsorsiyum veya iş ortaklarında ortaklık yapısının, yani ortaklığı oluşturan gerçek ve tüzel kişilerden bir veya bir kaçının değişmesi ile oluşan yeni durumu da kapsar.
4735 sayılı Kanun, ihale sözleşmelerinin devrinde hem devreden hem de devralan yüklenici ile idare açısından sınırlamalar getirmiştir. Kamu ihale Sözleşmeleri Kanununun 16’ncı maddesinde, Kamu İhale Genel Tebliğinin 27’nci maddesinde ve Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 46’ncı maddesinde sözleşmenin devrine ilişkin hükümler bulunmaktadır.
Mevzuata aykırı devir halinde yüklenici hakkında ağır yaptırımlar söz konusu olabilmektedir. İzinsiz veya şartlara uymayan devrin sonuçları bakımından; sözleşmenin feshedilmesi, kesin ve ek teminatların hazineye gelir kaydedilmesi ve kamu ihalelerine katılmaktan yasaklama olarak özetleyebiliriz.
Devir sözleşmesi, devreden yüklenici ile devralan yüklenici arasında kurulur ve idarenin onayı ile geçerlilik kazanır. İdarenin izninin devir sözleşmesinden önce alınması gerekir. Devralan yüklenici ile idare arasında yapılan kamu ihale sözleşmesinin notere onaylattırılması gerekmektedir. Devreden yüklenici, devir tarihinden itibaren 3 yıl içinde başka bir ihale sözleşmesini devredemez veya devralamaz. Ayrıca devir için, mutlaka zorunluluk halinin bulunması gereklidir.
Devralan yüklenicide devreden ile aynı şartlar bulunmalıdır. Devir işlemlerinde, Devredenle devir alan yüklenicide aynı şartların bulunması, ihale dokümanında aranan yeterlilik kriterleri dikkate alınarak değerlendirilir. Bu krtierleri ekonomik,mali,mesleki ve teknik yeterlilik olarak adlandırılır.
|