|
Merhabalar;
Çalışma yaşamında gece, en geç saat 20.00′de başlayarak en erken saat 06.00′ya kadar olan süredir, ve bu süre en çok 11 saatlik dönemdir.
İşçilerin normal gece çalışma saati 7,5 saati geçemez.
Avrupa Birliği Hukukunda 23 Kasım 1993 tarihli ve 93/104 sayılı yönerge günlük normal çalışma süresinin en az üç (3) saatini gece döneminde geçiren veya yıllık çalışma süresinin belirli bir kısmını gece döneminde geçiren kişi olarak tanımlanmaktadır. Yani, günlük çalışmasının 3 saat veya daha fazlası gece saatlerine denk geliyor ise, bu işçi gece işçisidir ve çalışma saati 7,5 saat olup, bu süreden fazlası fazla çalışması olarak hesaplanacaktır.
Ancak, gece çalışma süresi 7,5 saati aşarsa, haftalık 45 saati doldursun ya da doldurmasın, 7,5 saatin üzerindeki süre fazla çalışmadır.
Aynı şekilde, gündüz çalışma saati 8 saat olmakla birlikte, bazı günler az ve bazı günler fazla çalışarak 45 saat tamamlanabilmektedir(denkleştirme)ancak, gündüz çalışma da 11 saat ile sınırlandırılmış olup, gündüz de 11 saatin üzerindeki süre 45 saatin doldurulup doldurulmadığına bakılarak fazla çalışma olarak kabul edilmektedir. Burada 7,5 ve 11 saatlik üst sınırların kabulü ile fazla süre için %50 zamlı saat ücreti ödemek zorunda kalacak işverenin bu yolla fazla çalışma yaptırmasının önüne geçilmek amaçlanmaktadır.
7,5 saati aşan gece çalışması, kurumun çalışma çizelgesi, kurumun işleyişi ve o bölümde çalışan personel sayısı vb. gibi kanıtlarla kanıtlanabilir. Bu sürelerden ara dinlenmeleri çıkararak fazla çalışma süresi bulunmalıdır. Yargıtay, işin gereği (ör.hastane personeli)işinin başından ayrılamayan kişi için dahi ara dinlenme süresini çalışarak geçindiğini kabul etmemektedir.
|