Benzer olayda (bizim olayımızda ipotek alacaklısı şahıs idi) İİK m.153 uyarınca ipoteğin fekkini talep ettik.
Bu yolu tercih eder iseniz; öncelikle icra dairesinde takip açıyorsunuz. Biz icra dairesine başvurmada bu dilekçeyi kullandık.
".... İCRA MÜDÜRLÜĞÜ
İPOTEK KALDIRILMASINI
TALEP EDEN
(İPOTEK BORÇLUSU) :
VEKİLİ :
KARŞI TARAF
(İPOTEK ALACAKLISI) :
KONU :Müvekkilin maliki olduğu ...... Mah.,...parsel kayıtlı taşınmaz üzerinde bulunan ipoteğin İİK m.153 maddesi gereğince kaldırılması talebidir.
AÇIKLAMA :
Müvekkil .........’nın ........tarihli satış işlemi ile maliki olduğu .....İli, .... İlçesi, ..Cilt ve ...sayfa no’da kayıtlı ..... parselde bulunan taşınmazınız üzerinde, Haydar Kütük lehine .......Tarih ve ..... Yevmiye numarası ile ..... ETL (Eski Türk Lirası) -Yeni Türk Lirası karşılığı: ...... Kuruş- alacak için 2 yıllık süreli ve bila faizli ipotek tesis edildiği görülmüştür.
Müvekkil alacaklıya olan borcunu ödemeye hazırdır ancak ipotek alacaklısının kimliği bilinememektedir (yerleşim yerini meçhul ya da kişi gaiptir).
Bu nedenle ipotek bedeli alacağını İİK m.153 gereği Müdürlüğünüzde açacağımız iş bu dosya hesabına yatırarak, ipoteğin terkini talebiyle İcra Tetkik Merciine başvuracağımızdan, taşınmaz üzerindeki ipoteğin kaldırılması için de ipotek alacaklısına uyarı yazısının (muhtıranın) gönderilmesine karar verilmesini saygıyla vekâleten arz ve talep ederiz.
İpotek Borçlusu
Vekili"
-Biz ipotek alacaklısını TC ve adresini bilmediğimizden İcra Dairesi Tapuya müzekkere gönderdi. Gelen yazı doğrultusunda borçluya muhtıra gönderiyor.Ve ipotek bedelini dosyada depo ediyoruz. Muhtıra örneği;
"T.C.
........ İCRA MÜDÜRLÜĞÜ
DOSYA NO: E.
MUHTIRA
-İİK 153. MADDESİ UYARINCA -
İPOTEK ALACAKLISI :
İPOTEK BORÇLUSU :
VEKİLİ :
İPOTEK BELGESİ VE TARİHİ: ......TARİH VE.... YEVMİYELİ İPOTEK BELGESİ
MERHUNUN NE OLDUĞU : .....İli, ... İlçesi, ..ada, ... parselde bulunan taşınmazınız üzerinde bulunan ipotek
İPOTEK TUTARI : ...ETL (Eski Türk Lirası)
– Yeni Türk Lirası Karşılığı:....Kuruş-
....İli,....İlçesi,......Cilt ve ..... sayfa no’da kayıtlı ..ada, .. parselde bulunan taşınmaz .......Tarih ve .....Yevmiye numarası ile .......ETL (Eski Türk Lirası) -Yeni Türk Lirası karşılığı: ...Kuruş- alacak için 2 yıllık süre için lehinize ipotek tesis edildiği görülmüştür.
İş bu muhtıranın size tebliğinden itibaren, hakkınızda yapılan bu icra takibine bir itirazınız varsa 7 gün içinde yazılı veya sözlü olarak icra dairemize bildirmeniz, bu süre içinde itiraz etmemeniz halinde ise tebliği tarihinden itibaren 15 gün içinde icra dairemize gelerek icra dosyasına İpotek borçlusu tarafından yatan ipotek bedeli alacağınızı almanızı ve borçlu taşınmazı üzerindeki ipoteğin çözülmesini sağlamanızı, bu süre içinde makul bir sebep göstermeksizin icra dairesine gelip ipotek bedeli alacağınızı almaz veya icra dairemize gelip de parayı almaktan imtina ederek de ipoteğin çözülmesinden kaçınırsanız ipotek borçlusu, borcun tamamını icra dairemize yatırmış bulunduğundan İİK 153 maddesi uyarınca ipotek borçlusunun İcra Hukuk mahkemesine başvuruda bulunarak ipoteğin fekki yoluna başvuracağı tebliğ olunur.
......... . İcra müdürü"
- Borçlu süresi dahilinde hiçbir şey yapmaz ise, İcra Mahkemesine ipoteğin fekki için başvuruyorsunuz.
"............İCRA HUKUK MAHKEMESİ
SAYIN HÂKİMLİĞİ’NE
İPOTEĞİN KALDIRILMASIN
İSTEYEN (BORÇLU) :
VEKİLİ :
KARŞI TARAFF/
İPOTEK ALACAKLISI :
KONUSU : İİK m.153 uyarınca ......İli, ....... İlçesi, .....ada, ...... parselde bulunan taşınmazınız üzerinde bulunan ipoteğin terkini talebidir.
AÇIKLAMALAR :
1- Müvekkil ..... İli, ......İlçesi, .... Cilt ve ........ sayfa no’da kayıtlı ..... ada, ... parselde bulunan taşınmazın malikidir (Ek: Tapu Kaydı).
2- İş bu taşınmaz üzerinde ......lehine .... Tarih ve 2021 Yevmiye numarası ile ... ETL (Eski Türk Lirası) – Yeni Türk Lirası karşılığı: .... Kuruş- alacak için 2 yıllık süre için ipotek tesis edildiği görülmüştür.
3- Müvekkil ipotek alacaklısına olan borcunu ödemeye hazır olmakla birlikte, ipotek alacaklısının kimliği bilinmemek olduğundan İİK m.153 uyarınca ........... İcra Müdürlüğü’nün .......E. sayılı dosyasına tarafımızca ........ tarihinde ipotek bedeli fazlası ile (......TL) depo edilmiş ve ipotek alacaklısına muhtıra gönderilmiştir.
4- İş bu muhtıra ipotek alacaklısına ........tarihinde tebliğ edilmiş ise de, ipotek alacaklısı iş bu muhtıraya itiraz etmemekle birlikte, 15 günlük yasal süresi içinde de ipotek bedelini almaktan imtina ederek ipoteğin çözülmesinden kaçınmıştır.
5- Bu nedenle, ipotek alacaklısı ipoteği kaldırmakta direndiği için eldeki davayı açma zarureti hâsıl olmuştur.
DELİLLER : Delillerin hasrı anlamına gelmemek ve karşı tarafın sunacağı beyan ve delillere karşı başkaca beyan ve delil sunma hakkımız saklı kalmak kaydıyla; ........ İcra Müdürlüğü’nün ........ sayılı dosyası, Tapu Kaydı, Bağcılar Kaymakamlığı yazı cevabı, her türlü yasal delil.
NETİCE VE TALEP : Arz ve izah edilen sebeplere binaen ( fazlaya ilişkin tüm dava ve talep hakkımız saklı kalmak kaydıyla);
..... İli, .......İlçesi,....Cilt ve ..... sayfa no’da kayıtlı .. ada, ..parselde bulunan taşınmaz üzerinde tesis edilen .....T ve ......Yevmiye no lu ipoteğin İİK 153. Maddesine göre kaldırılmasına karar verilmesini saygılarımla vekâleten arz ve talep ederim.
Davacı/İpotek Borçlusu Vekili"
Umarım yardım edebilmişimdir

İyi Çalışmalar