25-12-2013, 16:22
|
|
|
memurlarda harcırah alacağı
meslekte henüz çok ama çok yeni bir avukat adayı olarak henüz ilk defa müvekkilim olması hasebiyle yardımlarınıza ihtiyaç duymuş bulunmaktayım.
Müvekkil 2007 yılında sözleşmeli öğretmen olarak çalışmaktaydı, o sene başka bir şehire yine sözleşmeli öğretmen olarak atandı, ancak o dönemde sözleşmeli personele harcırah ödenmiyordu. Şöyle ki Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 4. maddesinde yer alan '' Sözleşmeli personele geçici görev yolluğu dışında harcırah ödenemez. '' ibaresi ile buna paralel olarak yürürlüğe sokulan Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2006/58 sayılı Genelgesi'nin 11. maddesinde yer alan; ''Sözleşmeli öğretmenlere sürekli görev yolluğu ödenmeyecektir.'' ibaresinin Danıştay İkinci Dairesi'nin 28.02.2011 günü, E: 2010/5994 sayılı kararıyla yürütmesinin durdurulmuş olması nedeniyle oluşan yeni hukuki durum karşısında, davacının sürekli görev yolluğunu alabilmek için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 10. maddesi kapsamında idareye her zaman başvurulabileceği de açıktır.
Harcırah alacaklarında 5 yıllık bir talep süresinin olduğunu biliyorum. Müvekkilimin ataması da 2007 yılının Ağustos ayında gerçekleşmiştir. ( yaklaşık 6 buçuk yıl öncesine tekabül ediyor. ) Bir diğer meslektaşımız da benden önce müvekkile bu 5 yıllık sürenin geçmesinden dolayı talepte bulunulamayacağını söylemiş. Ancak benim hukuku yorumlayış biçimime göre burada vatandaşın hakkı zayi olmaktadır ve 2011 yılında bu insanlar bu harcırah ödenmesine hak kazanmışlardır. Sizce dava açmamda yarar var mı ? 60 günlük süremiz de hemen hemen dolmak üzere bu arada.
Tekrarla henüz mesleğin çok başında olduğumu belirtme gereği duyup, fikirlerinize açık olduğumu bildireyim.
Saygılarımla
|